HTML

E85 - bioetanol mindenkinek

Hagyományos benzines autók etanolos használata. Az E85 és felhasználásának lehetőségei, tuning, átalakítások, tények és tapasztalatok.

ÜZEMANYAG

ÜZEMANYAG KERESŐ
Szolgáltatásokat is  
           


Totalcar

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat

Ha kérdésed, vagy észrevételed van írj bátan!

K-Jetronic alkoholossá alakítása

2009.07.14. 08:00 :: Égő Ákos

Amióta kapható E85 Kiskunfélegyházán azóta töri sógorom a fejét K-Jetronic befecskendező rendszerű 1984-es Saabjának  alkoholosításán. Eddig csupán a fele-fele keverés volt a járható út, tiszta szesszel az autó gyenge lett, dadog, úgy ahogy illik, mint egy motor aki nem kap elég üzemanyagot. (egy hasonló eset 318i BMW-vel) Mivel a Bosch K-Jetronic rendszere gyakorlatilag mechanikus szerkezet, az üzemanyag adagoláshoz nem használ elektronikát, ezért az alkoholosítás nem egyszerű feladat. Illetve nemi is az a nehéz hanem az univerzális e85/benzin üzemmód. Itt nem megoldható az elektronikus befecskendezésekhez hasonlóan az automatikus esetleg a  kapcsolóval történő üzemmódváltás. Talán ezért sem találtam semmit a K-Jetes autók etanaolosításával kapcsolatban.

Pali ritkán utazik messzire, ezért úgy határozott próbáljuk meg a fix E85 üzemre való átalakítást, legfeljebb ha nem kap szeszt szerszámot ragad és visszaszereli benzinesre. Tehát az átalakítás során az is cél volt hogy ne csináljunk maradandót, ha nem is egy gombnyomásra de viszonylag egyszerűen vissza lehessen alakítani.



Ez lambda szondás változat, az átalakított jármű ettől régebbi, lambda nélküli

Mindenek előtt a témában járatos injektor.hu oldalt kezdtem olvasgatni, és beszéltem az injetor guruval Besze Sanyival is az oldal szerkesztőjével a BMS szerviz vezetőjével. Szerinte is csupán elhangolásról, mechanikai átalakításról lehet szó.

Most itt ne menjünk bele a K-Jetronic rendszer működésének részleteibe aki kíváncsi itt elolvashatja, érdemes.
 

A mi szempontunkból  két helyen lehetséges belenyúlni a működésbe. Az egyik az úgynevezett CO csavar, amivel a légmennyiség mérő toló tárcsa és a vezérlő dugattyú pozícióját változtathatjuk aminek következtében a CO csavart befelé csavarva dúsul, kifelé csavarva szegényedik a keverék. A másik alkatrész az üzemanyag nyomás szabályzó.


Itt már rajta az alátét

Az utóbbinál nem ússzuk meg egy imbuszkulcsos tekergetéssel, itt alátétezni kell. Vagyis ki kell szerelni a nyomásszabályzó szelepet és a rugója alá alátétet kell rakni. Ezáltal a rugó előfeszítést megnövelve növeljük a fecskendőkhöz jutó üzemanyag nyomását is. A K-Jet rendszernyomása 5 bar körüli, Sanyi azt mondta, hogy ha a gyárival megegyező alátétet rakunk pluszba akkor a nyomás kb 0,2-el nagyobb lesz ami már elég lehet az etanolos működéshez.

Persze felajánlotta, hogy menjünk át és akkor nyomásműszerre köti miközben mérünk CO-t is, de leghamarabb csak hétfőn munkaidőben. Paliék szombatig voltak nálunk, és kíváncsiak is voltunk, így megpróbáltuk tapasztalati úton belőni azzal az elhatározással, hogy ha jó megyünk finomítani valamikor.

Minden esetre, azt már megint tudatosult bennem: CO mérő nélkül nem élet az élet.

Szóval a lényeg az, hogy az apró lomos dobozomban elsőre találtam megfelelő alátétet. 1.07 mm volt az eredeti vastagság - ami egyébként két alátétből állt - és 1.06 mm volt amit pluszba beraktunk. A szelep ki és beszerelés viszonylag egyszerű, egy 16-os villáskulccsal megoldható. Ügyelni kell, hogy ne törjük el a megöregedett rideg üzemanyagcsöveket és lehetőleg a pici alkatrészeket se ejtsünk le a kocsi alá mert mindkettő végzetes lehet.

Beindítottuk az autót, minden rendben volt, de az alapjárat kicsit ingadozott.

A gyújtáselosztón bekarcoltam az eredeti pozíciót, és szemre pár fok előgyújtást adtam. Az autó járása a megemelkedett alapjárat miatt jobb lett, de amint beraktuk D-be az automatát, ingadozni kezdett ismét. A már említett CO csavaron tekertem be még egy kicsit, és az autó járása megint simult. Hogy mindent összezavarjak az alapjárati csavaron is állítottam egy kicsit és ezzel kész voltunk az alkoholos beállítással.

Behuppantunk az autóba és próbakörre indultunk. Már az első gázadásra jól reagált, szépen vette a fordultatott alapjáratról is, a háromsebességes automatához képest jól gyorsult, dinamikusan haladt. Régen vezettem az autót számomra meglepően jól viselkedett. Megállás után sebességben 800-as fordulat körül egy kicsit hullámzott a járása, sebességből kivéve a fordulat 1100-ra ugrott, sőt néha még feljebb is ami lassan visszaállt 1100 környékére. A beállítás nagyjából sikerült, de tény, hogy megfelelő műszerek nélkül nehéz boldogulni, és mindenképpen szükség van egy műszeres finomhangolásra ha egyáltalán lehetséges.

Később hagytuk kihülni, de nem foglalkozott vele hidegen is azonnal indult. Mondjuk jelenleg - a nyár közepén - ez nem mérvadó, ha így marad összel derül ki az igazság.

Az autó még aznap hazaindult és azóta is ezzel a beállítással üzemel. Pontos fogyasztási adatok nincsenek mert az állítgatások miatt még nem lehet pontosan meghatározni, az tény hogy nincs kiemelkedően magas többlet fogyasztás, 450 kilométert ment egy tankkal. Ami azért nem olyan rossz ismerve a 2000-es automata Saab 900 benzines étvágyát.

Megbeszéltük, hogy amint van rá lehetősége Pali felkeres egy helyi zöldkártyás műhelyt ahol tudnak mondani konkrét számokat és esetleg a CO csavarral hangolhatnak rajta.

A beszerelés után gondolkodtam még egy kicsit, hogy is lehetne ezt az egészet flexivé tenni.
Elvileg létezik hidegindító fecskendője a K-Jetnek, de az injektorguru szerint csak rövid üzemet bír, ezzel nem megoldható a dúsabb keverék. Persze azért én ezt nem hiszem míg tönkre nem tettem egyet, úgyhogy meg lehetne próbálni kísérletezni. A alap benzines beállításon hagyni a hardvert és a hidegindító fúvókával elektronikusan szabályozni a többlet üzemanyagot ugyanis az említett  fecsi elektromágnes vezérlésű. Sőt azt mondom, hogy ha valóban nem bírja a folyamatos üzemet akkor egy hengerenkénti befecskendezéses fúvókára cserélném  ne adj' isten egy plusz injektorfejet illesztenék a szívócsonkba. Persze kérdés, hogy megéri-e a gányolás, tökéletes lenne-e valaha? Mert ha a jelenlegi átszereléssel és beállításokkal jól működik, nem biztos hogy érdemes tovább variálás. Ha csak a kicsit ingadozó alapjárat az E85 üzem ára, szerintem jó úgy ahogy van. Egy 16-os egy 10-es és egy 3-as imbusszal benzinesre állítható 10 perc alatt.

6 komment

Címkék: alkohol e85 saab 900 k jetronik

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Süni25 · http://www.eakft.hu 2009.07.14. 09:55:02

Az a 8000 nem csak 800 akar lenni ? ....

Égő Ákos · http://etanolblog.hu 2009.07.14. 11:26:01

Ja, de. :)
Javítom, köszi.

Szalay Művészeti Szalon · http://www.szalayszalon.hu 2009.07.14. 13:26:24

Nagyon érzékeny zöldkártyás műszer kell majd szerintem :)

feketenap · http://www.zoldszempont.hu 2009.08.14. 06:25:22

Van elektromos része a K-jetnek, ha azt a rendszer részének tekintjük, éspedig a bemelegedés szabályzó a blokk oldalán. Pontosan nem tudom hogy lehetne kivitelezni, de a hőgombáról kaphana olyan jelet folyamatosan, hogy a motor hideg és így a hidegindító fúvóka is működne folyamatosan.
Máskérdés, hogy van a szívócsonkon egy pótlevegő tolattyú is, amit szintén be kell hangolni a folyamatos "hidegdúsításra".

Avant1 2009.08.24. 15:41:11

" hogy a motor hideg és így a hidegindító fúvóka is működne folyamatosan."

Bele is fulladna a motor az alkoholba szépen és létrejönne egy 40 literes fogyasztás.

A cikkben leírt megoldás vagy működik télen, vagy nem. K-jettel már ez is jó eredmény. A hidegindítás ügyes barkács megoldása lehetne 2 db kék bosch hidegindító befecsi a szívótorokba, rákötve a gyári vezérlőre (hő-idő kapcsoló). 4 hengeres Audin (1,8) 1 db hideg befecsivel 10 foknál már kritikus volt a helyzet, gyakorlatilag negyedikre sikerült csak beindítani. KEttő megoldás lehet, egy próbát megér.

A jóval bonyolultabb KE-jetroniccal viszont mindez keményebb dió lenne sajnos - az elektromechanikus nyomásszabályozóval, ráadásul ott az előgyújtás elállítgatás nem járható út.
süti beállítások módosítása