HTML

E85 - bioetanol mindenkinek

Hagyományos benzines autók etanolos használata. Az E85 és felhasználásának lehetőségei, tuning, átalakítások, tények és tapasztalatok.

ÜZEMANYAG

ÜZEMANYAG KERESŐ
Szolgáltatásokat is  
           


Totalcar

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat

Ha kérdésed, vagy észrevételed van írj bátan!

Júliustól tovább nő az E85 és a benzin közötti árrés

2009.06.29. 14:49 :: Égő Ákos

Mint tudjuk, a július 1-jével 20-ról 25%-ra emelkedik az általános forgalmi adó, és többek között nő az üzemanyagok jövedéki adója is. Bár az E85 bioetanol alkohol tartama jövedéki adómentes, a hozzákevert motorbenzin miatt érinti a jövedéki árváltozás is.


A 42/2005 (III. 10) Korm. rendelet rendelkezik a bioüzemanyagok közlekedési célú felhasználása egyes szabályairól, és a 2058/2006. (III. 27.) Korm. határozat a bioüzemanyagok gyártásának fejlesztéséről és közlekedési célú alkalmazásuk ösztönzéséről. A bioüzemanyagok konkrét adótartamát eddig a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény határozta meg. A földi halandónak beletörik a bicskája a jogszabályok értelmezésébe, én többször nekifutottam – de olyan mint az érdi közlekedés - amikor már úgy érzem, hogy jó úton haladok, egyik pillanatról a másikra rádöbbenek, hogy csúnyán eltévedtem.

A júliusi általános forgalmi adót és a jövedéki adót érintő módosításokat a  2009. évi XXXV. törvény  első része tartalmazza. Összefoglalva a lényeget, az E85 esetében továbbra is csupán a benzintartalom után kell jövedéki adót fizetni. Persze ez sem olyan egyszerű, mivel az E85 összetételét meghatározó MSZ CWA 15293:2006 szabvány rugalmas. A gyártás során többféle alkohol/benzin aránnyal, úgynevezett fajtakóddal dolgoznak. Ennek következtében minden fajtakódhoz más-más jövedéki adó tartozik.
Egységesen nem jelenthetjük ki hát, hogy az áremelkedés x forint lesz. Ráadásul az emelés mértéke az üzemanyagot forgalmazó cégtől is függ. Vajon vérszemet kapnak e az emelkedő kereslet hatására, vagy meg tudják tartani a reális árat?

Annyi biztos, hogy hogy a jövedéki adó emelése után az E85 esetében körülbelül 3-4 forintos emelkedésre számíthatunk. Persze mindez áfa nélkül. Ha a magasabb áfát is beleszámoljuk, úgy akár 8-10 forint emeléssel is találkozhatunk a benzinkúton. 

A benzin árának emelkedése a holtankoljak.hu munkatársának jóslatai alapján 18-20 forint lesz. Az adótartalma hazánkban  53%-ról 56%-ra növekszik, ami már uniós középmezőnynek számít.
Tehát a most is majdnem 100 forintos E85/benzin árkülönbség tovább nő, és a többletfogyasztás ellenére az alkoholos autózás egyre jobban megéri.

Sajnos nem tudom tiszta szívemből azt mondani, hogy hála Istennek.

2 komment

Címkék: jogszabály törvény benzin benzinkút e85

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsoli · http://prohardver.hu/tema/a_nagy_volvo_topic/hsz_1-50.html 2009.06.29. 16:39:03

Az már biztos, hogy az esedékes 800 km-es utat nem benzinnel teszem meg.

Szsrobert 2009.07.01. 08:53:45

Autóval.
Tartalékolni kell.
süti beállítások módosítása