HTML

E85 - bioetanol mindenkinek

Hagyományos benzines autók etanolos használata. Az E85 és felhasználásának lehetőségei, tuning, átalakítások, tények és tapasztalatok.

ÜZEMANYAG

ÜZEMANYAG KERESŐ
Szolgáltatásokat is  
           


Totalcar

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat

Ha kérdésed, vagy észrevételed van írj bátan!

Bele kell törödni a literenkénti 2360 forintba

2009.02.10. 22:48 :: Égő Ákos

A történet előzménye itt olvasható:
Csak szívjon az adóval, aki a bioüzemanyaggal kísérletezne
Két rögös út áll azok előtt, akik bioüzemanyaggal kísérleteznének. Vagy jótékony illegalitásba vonulva, harci kutyákkal támogatva vajákolnak a villanykerítés mögött, vagy hivatalos úton költik adóra az innovációra szánt összes pénzüket.
 » folytatás



Ma megérkezett a várva várt válasz a VÁM- ÉS PÉNZÜGYŐRSÉG ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁGA Jövedéki Igazgatóságától. Kéretem, hogy publikálhassam a választ teljes egészében, de mivel eddig nem érkezett engedély, ezért csak a  tartalmát mondom. Ha megkapom az engedélyt akkor belinkelem a cikk végére.

A levélben nagyjából az van amit eddig is tudtam, vagyis, nincs felmentés. Lényegtelen, hogy mire kívánom használni, fizetnem kell. Nem az alapanyag fizikai, kémiai, vagy biológiai tulajdonsága vagy annak élvezeti cikként történő felhasználása határozza meg az adófizetési kötelezettséget és ezen keresztül az adómértéket, hanem a felhasználása. Az alkoholtermék adómértéke a Jöt. 64. § (2) bekezdésének figyelembevételével 236 000 forint/hektoliter, melyet minden esetben meg kell fizetni, ha azt üzemanyagként szeretném használni.

Ez a törvény, a  Vám- és Pénzügyőrség csupán jogalkalmazó szerv, vagyis a törvények betartásáért felelős, felmentést nem áll módjában adni. Annak ellenére sem hogy a Vám- és Pénzügyőrség is elkötelezett a környezetvédelem terén, hiszen a környezetvédelmi termékdíj és egyes termékek környezetvédelmi termékdíjai az ő hatáskörébe tartozik, és ezek hozzájárulnak a környezetszennyezés csökkentéséhez, erőforrásokkal való takarékos gazdálkodásra irányuló tevékenységek ösztönzéséhez.

Ezek szerint most már biztos, hogy kiszámolom a minimális üzemanyag mennyiséget ami a versenyhez kell, és arra szigorúan kifizetem az adót. Legfeljebb megpróbálok támogatókat találni.

De nem hagyom ennyiben a dolgot, nyilvánvaló, hogy a törvényhozó szervek irányába kell támadni. A Széchenyi Futamig már kevés az idő bármit is tenni, de a Magyar Bioetanol Szövetséggel összefogva megpróbálok egy kormányzati szintű megkeresést. Szerintem ez a törvény annyira felháborító, hogy nem szabad ennyiben hagyni.


 

 

4 komment

Címkék: alkohol vám vpop e85 széchenyi futam alternatív hajtású járművek versenye

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Higany 2009.02.11. 08:19:18

Metanol?
index.hu/belfold/paradicsom/2009/02/07/faszesszel/

Az is bio, meginni meg önszántából senki sem akarná...

Égő Ákos · http://etanolblog.hu 2009.02.11. 08:27:10

Igen, a metanol az jó megoldás lenne, de az sokkal agresszívebb anyag, az tényleg megeheti a gumi alkatrészeket.

IQLight 2009.02.14. 20:36:10

Emléxem, vomit is futott egy kört ezügyben, hogy mi a helyzet, ha kutyapisivel vagy szenteltvízzel akarná hajtani az autót. A válasz megegyezett a fentivel: fizess adót utána és betankolhatod.

Támogatom a megkeresést. Ha tudok segíteni valamiben, írj vagy hívj!
süti beállítások módosítása