HTML

E85 - bioetanol mindenkinek

Hagyományos benzines autók etanolos használata. Az E85 és felhasználásának lehetőségei, tuning, átalakítások, tények és tapasztalatok.

ÜZEMANYAG

ÜZEMANYAG KERESŐ
Szolgáltatásokat is  
           


Totalcar

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat

Ha kérdésed, vagy észrevételed van írj bátan!

Szemétből alkohol? Halálos bűn.

2009.01.30. 12:23 :: Égő Ákos

A napokban kaptam egy sajtóközleményt amit az RTL hiradója is megtámogatott
A tudósítás arról szólt, hogy növényi hulladékból állítanak elő bioetanolt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói. Az új technológiának köszönhetően az élelmiszeripari nyersanyagok termelésekor illetve feldolgozásakor keletkező hulladékot dolgozzák fel, és állítanak elő környezetbarát energiát. A hároméves kutatómunka eredményét a héten hozták nyilvánosságra az egyetem kutatói.



ÜZEMANAYG?


Az eljárás nem világszenzáció, a  Michigan State University jelentős előrelépéseket ért el lignocellulóz alapú bioetanol gyártásban, sőt a Honda is foglalkozik ezzel. Ráadásul Békéscsabától 20 km-re, Újkígyóson ilyen kísérleti üzemet telepítenének. Tudomásom szerint Olaszországban is van egy működő, kísérleti üzem.

Mindentől függetlenül nagyszerűnek tartom, hogy Magyarországon, fiatal kutatócsoport kezdett a témával foglalkozni. Természetesen azonnal megkerestem a kutatás vezetőjét Dr. Hodur Cecíliát, a SZTE Mérnöki Kar dékánhelyettesét aki megígérte, hogy további részleteket árul el a fejlesztésről, amiről hamarosan beszámolhatunk.

A hír megjelenése ismét megbolygatta az etanol állóvizét. Két friss anyagot is ajánlok a témában.



Az egyik, Hőnyi Gyula cikke a Napi Onlájnban: "Még mindig lehetnénk bioüzemanyag nagyhatalom" címmel  a másik Ötvös Zoltán cikke a Népszabadság Online-on: "Cukorcirokból bioetanol" - "Leraboljuk a természetet, vagy csak a felesleget használjuk fel?"

Felesleges kommentálnom a cikkeket, mert jól vázolják a jelenlegi helyzetet. Különösen érdekes viszont  Népszabadság cikkében Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetség programvezetőjének hozzászólása, aki "az emberiség egyik önpusztító formájának" tartja a biomassza energetikai felhasználását. Nocsak, Róbertnek biztos van jobb ötlete, amiről mi  is szívesen beszámolnánk.

3 komment

Címkék: alkohol szegedi tudományegyetem lignocellulóz celluloz

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChPh 2009.01.30. 15:36:11

Hát, csak a felesleget semmi többet, már így is szinte repceföldekké alakult át minden...

Égő Ákos · http://etanolblog.hu 2009.01.30. 19:10:14

A családom még a repcének is örülne, a rendszerváltás óta parlagok a földek Drégelypalánkon. Pedig a háború előtt és utána is virágzott a gazdaság. Most azért kell fizetniük, hogy valaki beszántsa, mert különben büntetnek. Szóval, lenne szabad kapacitás bőven.

IQLight 2009.02.01. 17:17:28

Héjj Demeternek igazsága van. Külföldön majd megveszik tőlünk a "hulladékot" és jóval drágábban visszavehetjük, mint üzemanyagot... ahelyett, hogy magunk állítanánk elő és adnánk el külföldre, vagy használnánk fel.

Csak hülyéket vesznek be zöldnek? Trendi dolog hülyének lenni, én megértem, de csak a civil szférában.
süti beállítások módosítása