HTML

E85 - bioetanol mindenkinek

Hagyományos benzines autók etanolos használata. Az E85 és felhasználásának lehetőségei, tuning, átalakítások, tények és tapasztalatok.

ÜZEMANYAG

ÜZEMANYAG KERESŐ
Szolgáltatásokat is  
           


Totalcar

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat

Ha kérdésed, vagy észrevételed van írj bátan!

Új E85-lelőhely Kecskeméten

2009.01.15. 13:59 :: Égő Ákos

A hét elején Kecskemétre indultam. Ránéztem az E85 kutak listájára és látom, van két kút a városban, úgyhogy nem kell tankolnom reggel. Gyárilag gázosra alakított Škoda Fabia Dualt próbálgattam, és a végén egy jó fotóért elmentünk gázt tankolni. A közelben egy Tiko kút volt, ott szokták tölteni a tesztautót.



Hat forintos benzináremelés előtt álltunk, sokan voltak a kútnál. Arrafelé érzékenyek az ármozgásra, öt literes kannába is tankolnak a harminc forintos nyereség reményében. Nézem a totemoszlopot a gáz árát keresve, erre mit látok: E85 205,9 Ft. Hoppá, de hisz erről az etanol kútról nem is tudtam.

Tímár József, a kút egyik tulajdonosa elmondta, hogy alig több mint két hónapja kezdték meg a bioetanol forgalmazását, és ahogy elindult a kútoszlop, azonnal elkezdett csökkenni a benzin ára. Ez sajnos szerencsétlenül jött ki, vagy hamarabb, vagy kicsit később kellett volna lépniük. Jelenleg deficittel árusítják az akkor megvett készletet, és ez az alsó határ, amennyiért kínálni tudják.



A kút az 541-es út mellett fekszik, Kecskemét belterületén. Kifelé haladva először az 54-es útra csatlakozunk, majd Jakabszállás és a Kecskemétet elkerülő M5-ös felé vehetjük az irányt. Ha az autópályáról közelítenénk, akkor Kecskemét délnél kell lehajtani.

A töltőállomás egy régi téglagyár bányagödrének a helyén épült. 1992 márciusában kezdték meg az építést, és három dolgos hónap után május 22-én megnyitottak. Magánkút, a Tiko márkanév a két tulajdonos, Tímár József és Koncz István vezetéknevéből adódott.  Mindketten kútkezelőként kezdték, Koncz úr Kecsemét legidősebb benzinkutasa, már 1967 óta dolgozik az iparban.

Úgy tudom, hogy a több mint 30 kecskeméti benzinkút E85-öt kínáló oszlopainak száma ezzel a kúttal még sem gyarapodott. A nyilvántartásban szereplő Oil kút a Jókai út 44. alatt sajnos bezárt. Cserébe viszont lett egy olcsóbb lehetőség.
 


Nagyobb térképre váltás

7 komment

Címkék: benzinkút e85

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Higany 2009.01.15. 15:32:22

Király az a vonat, remélem ez _még_ nem vmi menetrendszerinti MÁV szerelvény... :o

Égő Ákos · http://etanolblog.hu 2009.01.15. 15:47:12

Keskeny nyomtávú szerelvény, régi darab. Szerintem menetrend szerinti járat egyébként. Bár lehet, hogy nem a MÁV üzemelteti.

Zsomatograf 2009.01.15. 15:49:41

Nem, az a kecskeméti kisvasút.

Zsoli · http://prohardver.hu/tema/a_nagy_volvo_topic/hsz_1-50.html 2009.01.27. 00:21:59

Na, erről nem is tudtam, kösz az értesítést.
Mondjuk most tényleg nem akkora buli, de lesz még drága a benzin. Az E85 meg lesz akkor annyi, mint a benzin most.

fgab 2009.03.22. 09:55:44

üdv etanalosok!
Ha vkinek régebbi tiipusu autoja van megkereshet bátran, meg tudjuk csinálni úgy a benzinmotort, hogy közel csak annyitt fogyaszt a kocsi, mint benzinbööl! S a performance sem marad el!! Ez nem vicc! Sööt azt is, hogy alá fogyasszon! felmerül a kérdés hogyan!!?? A jövöö technologiáinak köszönhetöen 3 éve fejlesztünk néhányan üzemanyagtakarékosabb fuelsystemet, s eredmény koronázta kiisérleteinket! A plussz energia forrása a viz, mely kiegésziti az etanolüzemet! A viiz elektroliizissel bontásrakerül, s monohidrogén tartalommal keményen, kaloretiksan boostolja az etanolégést! rövidben ennyi: Ha vkit érdekel keressen be skypeba.: "fgab27"

Akár szponzort is fogadunk a fejlesztéseink további eredményeihez!!!

Szsrobert 2009.09.11. 20:58:07

Vagy nagyobb sűrítési viszonyt alkalmazol.
Benzin: 3,8 liter, E85:4,3 liter/100km.
süti beállítások módosítása