HTML

E85 - bioetanol mindenkinek

Hagyományos benzines autók etanolos használata. Az E85 és felhasználásának lehetőségei, tuning, átalakítások, tények és tapasztalatok.

ÜZEMANYAG

ÜZEMANYAG KERESŐ
Szolgáltatásokat is  
           


Totalcar

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat

Ha kérdésed, vagy észrevételed van írj bátan!

E85 + L-jetronic Ladában

2008.08.12. 09:31 :: Égő Ákos

Etanolos Ladáról már volt szó nálunk,  de ahogy Gergő közelíttette meg a kérdést az bizony sokkal érdekesebb. Ő nem vacakolt holmi karburátor fúvókázással, fogta magát és injektorosra alakította a Ladát. Innentől már egyenes út vezetett az E85 használat felé.


Először is mire vágyik az ember, ha már van egy autója? Legyen jó állapotú, megbízható, fogyasszon keveset. Amikor ezek megvannak azután, jöhet a következő lépcső: legyen erősebb, szebb, egyedi.


Ez egy régi kép, ma már más kerekek vannak rajta
 

Velem sem volt másképp. Először az autót újítottam fel, aztán beleszagoltam tuningolásba és nem volt megállás.
Az első lépések -  mint mindenkinél - a direkt szűrő  és a kipufogó volt, ezek azonban nem hoznak jelentős változást. Később amatőr versenyzésbe kezdtem, és ha máshol nem a gyakorlatban lehet igazán kiokosodni.


 Már csak emlék a porlasztó

A motor és a hozzá tartozó elemek jelentős változáson mentek keresztül. Mivel ez az etanolos témához nem kapcsolódik szervesen, ezért ezt most részletesen nem taglalom.

A gyári kéttorkú nem túl modern, nem takarékos, nem teljesítményorientált karburátor helyére keresnem kellett valamit. Dupla karbi? Weber vagy Dellorto esetleg Solex?
Ááá, nem! Túl sok vele a bonyodalom, nagyon profinak kell lenni, hogy ezeket a karburátorokat jól beállítsuk, ráadásul az alkatrész beszerzés sem egyszerű dolog és még drága is.

Nézzünk körül a piacon. Injektorokhoz egészen jó árban hozzá lehet jutni használtan, de a Ladához vajon melyik illeszthető a legkönnyebben? Sok előző megoldást láttam K-jetronic termékcsaládból, de valahogy nekem az a rendszer nem volt könnyen megfogható és nem is volt szimpatikus a mechanikus vezérlés. Ráadásul ugye nekem ezt hozzá kell tudni hangolni a motoromhoz. Ekkor jött az ötlet, legyen L-jetronic. A vezérlő ECU csak az injektort vezérli, így a gyújtás maradhat külön. Nálam ezt egy ROX RACING igc-60 programozható gyújtásvezérlő látja el (Erről is már írtunk. a szerk.), hall jeladós, gyújtómodulos rendszer, nagyfeszültségű trafó segítségével.

Már csak a szívósort kellett valahogy megoldani. Ladánál sajnos a szívó és a kipufogó sor egy oldalon található, így a legtöbb nyugati autóról származó szívósor nem jöhetett szóba. Aztán rátaláltam a megfelelőre. A régi Opel Rekord, Manta, Kadett GSI szériái L-jetronic-kal voltak szerelve ráadásul ezeknél is egy oldalon van a szívó és kipufogó sor. Az alkatrészellátás sem bonyolult, hiszen hazánkban elég sokat bontottak ezekből a modellekből.



Az Opel és a Lada társítása hegesztéssel

Kisebb átalakítással, fűrészeléses, hegesztéssel azonnal felszerelhetővé vált. Az apróságokat kellett csak megoldani, mint visszavezető ág, üzemanyag szivattyú felszerelése és némi villanymunka. A beállítása sem bonyolult, mivel ez a rendszer légmennyiség mérésen alapul, a hangolni kívánt elem nem lehet más mint a légmennyiségmérő.


 A tolólapos légtömegmérő

Az L-jet típusban a légmennyiségmérő egy torlólapátos, potenciométeres feszültségosztó alapon működő egység. Meg lehet próbálkozni ellenállások, stb. segítségével az általa szolgáltatott analóg jelet (feszültség) módosítani, de ez szerintem nem a legcélravezetőbb. Mivel a beáramló levegő a torlólapátot egy előfeszített rugó ellenében próbálja elfordítani, így a rugó előfeszítésével állítható a lapáton ébredő ellenerő. A lapát kitérése pedig egyenesen arányos a befecskendezendő üzemanyag mennyiségével. Tehát ha feszítjük a rugót akkor a keverék szegényebb lesz, ha lazítjuk dúsabb. Egy állítási pont mellyel az egész fordulatszám tartományra meghatározzuk a keverék minőségét.


 Átalakítva injektorosra

Személy szerint nálam az etanolos átalakítás a rugó lazításán kívül, illetve a gyújtásgörbe etanolohoz való igazításán kívül semmi másból nem állt. Az üzemanyag nyomás emelésével még szeretnék a jövőben kísérletezni. A fogyasztásom a dúsítás mértékével arányosan nőtt. 15-20% között. Teljesítményen semmilyen jelentős változást nem vettem észre. Viszont a káros anyag kibocsátást mérve az eredeti 1/20-a lett.



Már több mint egy éve folyamatosan használom tisztán az E85-öt. Semmilyen károsodásra utaló jel nem jelentkezett. A gyertyáim viszont kimondottan tiszták.

Tervek a jövőre nézve:
Mindenképpen nagy lehetőség rejlik az etanolban mivel oktánszáma 104 körül alakul. Ez azt jelenti, hogy kompresszió tűrése igen magas, jóval magasabb mint a 95-ös üzemanyagnak. Szeretném a kompresszió viszonyt valahol az anyag és az etanol tűréshatárára emelni. A kompresszió emelésével a motorunk termikus hatásfoka jelentősen javul, ez mind a fogyasztásban mind a teljesítményben erősen jelentkezik.
Reményeim szerint kb. 15-20% teljesítménytöbbletre tehetek szert emellett pedig visszakapom az autóm benzines fogyasztását. Triplán nyerhetünk: teljesítményt, olcsó üzemanyagot és nem utolsó sorban környezetkímélést. Jövő évben pedig tervezem hogy amatőr versenyeken E85-tel indulok, természetesen nem az utcai autómmal. Az eddigi tapasztalataim mellé etanolos versenytapasztalatokat is szeretnék gyűjteni.

Egyéb kapcsolódó írások:
http://www.zsiguli.hu/index.php?action=cikk&id=341
http://www.zsiguli.hu/index.php?action=cikk&id=339

PG  
pgpocakman @ freemail.hu
Kecskemét

Szólj hozzá!

Címkék: lada e85 l jetronic

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása