HTML

E85 - bioetanol mindenkinek

Hagyományos benzines autók etanolos használata. Az E85 és felhasználásának lehetőségei, tuning, átalakítások, tények és tapasztalatok.

ÜZEMANYAG

ÜZEMANYAG KERESŐ
Szolgáltatásokat is  
           


Totalcar

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat

Ha kérdésed, vagy észrevételed van írj bátan!

Az etanol szorongatja a dízelt?

2008.03.21. 18:46 :: Égő Ákos

Ma jött egy levél Puskás Lacitól az etanolos Nissan Almera tulajdonosától. Úgy érzem, közérdekű, és remélem nem sértem meg, hogy publikálom.

A legutóbbi etanolos cikk a Totalcaron (Volvo S40 1,8F Momentum - 2008)  'bepöccintett' annyira, hogy el fogom vinni teljesítménymérésre a Nissant, a cikkben szereplő helyre..

Na ez nem a napokban várható, de áprilisban valamikor meglesznek a dokumentált eredmények. Átküldöm majd. Elég biztos vagyok abban, hogy jelentős különbség lesz a görbék között. (Sejtem is, hogy miért, de várjuk ki a végét..)

Az etanolos önérzet is mondatja velem, de a cikk következtetése, hogy a dízel még mindig gazdaságosabb szerintem erős - és sajnos hétről-hétre erősödő -  kérdőjel. Egy képzeletbeli dízelfogyasztás összehasonlítása konkrét benzines/etanolos tesztüzemmel egyrészt merész, másrészt 1 liter dízel ma már nem 305, inkább 317 Ft.

1500 Ft-ból, amennyiből mostanában megteszek 100 kilométert,  4.7 liter dízelolaj jön ki. Annyival maximum egy 1.4-es dízel autó megy el (pl. a 307-es 1.4 HDI, ami 17 mp alatt van 100-on és 68 LE.. :)) Szóval adott teljesítményszint mellett az etanol a mai árak mellett már szorongatja a dízelt. Nehéz a több mint 100 Ft/liter különbséget leküzdeni.

Arról nem beszélve, hogy mennyivel kifinomultabban jár egy etanolos autó, mint egy dízel.. :))

3 komment

Címkék: dízel etanol e85 almera

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MIKLÓS GYÖRGY ZOLTÁN 2008.03.21. 21:03:13

Tisztelt 1begyültek!

Mivel a fent ábrázolt autót és annak tulajdonosát, P.László Úrat több, mint 30 éve ismerem, másrészt 1 Mazda 6 2.0 D SW boldog tulajdonosa is vagyok, így hadd szabadjon megjegyeznem, hogy 1 dízel autót 1 ethanollal üzemelővel összehasonlítani, az maga a VICC!!! Miért nem hasonlítunk össze 1 biodízellel üzemelő autót 1 ethanolossal, akár P.László sokat próbált Nissan Almerájával??? Persze,ez az összehasonlítás is csak akkor állja ki a próbát, ha az illető gépjármű hasonló kategóriáju és tömegű, mint a "derék" almera. De üsse kő, én beleegyeznék 1 Mazda 6 vs Nissan á'la Laci párbajhoz is, mert velem lehet beszélni.

ozon 2010.03.02. 07:37:39

Üdv mindenkinek a tisztelt uriember felvetése nagyon nem álja meg a helyét.
Nekem skoda tipusú autóm van (újabb) diesel de az mindenevő a lesütött étolajtól kezdve a trafó olajig mindennel megy.
Amit hangsújozom INGYEN SZERZEK (örülnek ha elviszem)és nem csak én vagyok így.
Tehát szerintem az ethanolos autóba bele lehet sza..... .

Égő Ákos · http://etanolblog.hu 2010.03.02. 08:20:20

@ozon: Ez igaz, de sajnos a káros-anyag kibocsátás, pontosabban a korom tekintetében nagyon rosszul állsz. Engem elsősorban ez taszít a dízelekkel szemben.
süti beállítások módosítása