HTML

E85 - bioetanol mindenkinek

Hagyományos benzines autók etanolos használata. Az E85 és felhasználásának lehetőségei, tuning, átalakítások, tények és tapasztalatok.

ÜZEMANYAG

ÜZEMANYAG KERESŐ
Szolgáltatásokat is  
           


Totalcar

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat

Ha kérdésed, vagy észrevételed van írj bátan!

Svájcban fahulladékból készül az E85

2010.09.05. 20:09 :: Égő Ákos

Augusztus végén Svájcban voltunk a Nemzetközi Saab-találkozón. Autópályán mentünk, útközben csak Svájcban volt lehetőségem E85-öt tankolni. Ott az AGROLA benzinkút hálózatban 33 benzinkúton kapható a szesz.
Két nagyon érdekes és figyelemfelkeltő dolog tűnt fel a svájci E85-tel kapcsolatban:

  • az E85 alapját képező alkoholt Svájcban fahulladékból készítik
  • a svájci E85-tel megdöbbentően alacsony fogyasztást produkált az autóm. E85-tel 9 literhez közeli vegyes fogasztást mértem. Ilyen számot itthon még benzinnel sem tudok elérni, az autó kb. 10-12 litert fogyaszt 95-ösből.  Több mint öt éve használom az autómat, de 500 fölötti megtett kilométert még nem láttam a kijelzőn, semmilyen üzemanyaggal.

 

A benzinkúton szórólapot kaptam az E85-tel kapcsolatban. Az első oldalon két töltőpisztoly beszélget:

- Te teljesen kék vagy!
- És mégis sokkal zöldebb, mint te! E85

Sok újat nem mondott de az érdekesség kedvéért az alábbiakban megosztom tartalmát:

Tankoljon környezetkímélően és járjon 85%-os bioetanollal, amit fahulladékból állítottak elő.
Agrola -> a svájci energia

A TERMÉK

Az E85 egy innovatív üzemanyag, ami 85% bioetanolból és 15% ólommentes 95-ösből áll. A bioetanol ipari alkohol, ami előállítható a mező- és erdőgazdálkodásban megtalálható maradék anyagokból vagy növényi hulladékból vagy újratermesztett nyersanyagokból mint például gabonából vagy cukorrépából. Az Agrola csak olyan bioetanolt kínál, aminek a nyersanyagául kizárólag fahulladékot használtak fel.

A nyersanyagul szolgáló biomasszában megtalálható cellulózt enzimekkel glükózra bontják, ezután élesztőgombával bioetanollá erjesztik és desztillálják. A 15%-os benzinadalék a belsőégésű motorok hidegindító-képességének javítása miatt szükséges.

Az etanol használatával a kőolajkészletek megkímélhetőek és a növényi maradék anyagok pedig értelmesen felhasználhatóak. Az Agrola meggyőződéssel követi a biomasszából előállítható megújuló energia (EEB) útját.

Figyelem: az E85 kizárólag flex-fuel járművekbhez  (FFV) való üzemanyag. Ha egy sima benzinmotorban használnánk E85-öst, nagy lenne a motorkárosodás kockázata, mivel a korrózió-tűrőképesség nem megfelelő és az üzemanyag rosszabb kenési tulajdonságokkal rendelkezik.



ELŐNYÖK

Környezetbarát
A bioetanolt növényi melléktermékből állítják elő, így az a megújuló energiaforrások közé tartozik. Ezzel a bioetanol hozzájárul az üvegházhatást okozó gázok problémájának megoldásához. Továbbá a bioetanol biológiailag gyorsan lebomló anyag, így csökkenti a szállítás, tárolás és felhasználás következtében történő talajvíz-szennyezésének kockázatát.

Az E85 kevesebb CO2-t jelent
Az etanol égése során csak annyi széndioxidot ad le, amennyit a növény a termése során felvett. Így az etanol a CO2-törvények szerint CO2-semlegesnek számít, és ezzel egy fontos építőkő az UNO-klímaszerződésben (kiotói egyezmény) foglalt célok megvalósításához. A fahulladékból  (ami papírgyártás során a cellulóz előállításának melléktermékeként keletkezik) előállított E85 használatával a CO2 - a szürke energiát is beleértve - kb. 70%-kal csökkenthető.

Újratermesztett nyersanyag
A bioetanol előállítható mind fahulladékból, mind újratermesztett nyersanyagokból, mint pl. a gabona, burgonya vagy cukorrépa, és ennek következtében megújuló energiaforrásnak számít. Az Agrolánál ezidáig kizárólag fahulladékot használtak. Ez a jövőben is így lesz. Az élelmiszergyártásnak ezzel az Agrola E85-öse nem konkurenciája.

A függőség csökkentése
Az E85 hozzájárul ahhoz, hogy a kőolajt exportáló országoktól való függőség csökkenjen.

Jó kopogásmentesítés
Az E85-ös különleges előnye a magas oktánszám (ROZ 100 fölött).

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Van már tapasztalat az E85-össel?
Igen! Európában a bioetanol-keverékek terén Svédország az éllovas, már most több, mint 1400 benzinkúton árulnak E85-öst. Brazíliában is már országszerte elérhető. Már a szomszédaink, mint Németország, Franciaország és Ausztria is az E85-ös benzinkúthálózat felépítésénél tartanak.

Az etanol-keverék által nő a fogyasztás?
A flex-fuel-járművek (FFV) többet fogyasztanak E85-ös üzemben, mint a hagyományos benzinesek. A többletfogyasztás azonban eltérő a jármű típusától, gyártójától és menettulajdonságaitól függően. 

Milyen hatással van az E85 a jármű teljesítményére?
A „zöld” üzemanyag nagyobb motorteljesítményről gondoskodik és egy ökológiai tuninghoz vezet.

Járhatok minden évszakban E85-össel?
Igen! A bioetanol a flex-fuel-járművekbe évszaktól függetlenül tankolható. 

Milyen FFV-járművek érhetők el a piacon?
A svájci piacra elsőként E85-ös járművekkel a Ford és a Saab lépett be. Aztán más jelentős gyártók, mint a Volvo és a Renault következtek.

Más keverési arány is létezik még?
Igen. A bioetanolt Svájcban vagy E85-ösként (85% bioetanol) alkalmazzák, vagy 5%-ban hozzákeverik a hagyományos üzemanyagokhoz. Az EN 228-ös európai szabvány megengedi, hogy a hagyományos benzinhez 5% bioetanolt keverjenek (E5).

(A szórólap fordításáért köszönet Bihari Ferencnek)

1 komment · 1 trackback

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MNOP 2010.09.06. 13:19:00

Jó cikk!
Svájcban a hegyek miatt jó lehet a fogyasztás. Nekem akkor volt rekord-kevés a fogyasztásom (5.9 l benzin), amikor jöttem haza Lengyelországból tátra mellett és hosszú kilométereken tudtam motorfékezni.

Nekem legtöbbször sikerül 500 felett menni 40-44 l e85-tel, egy Astra kombival :) persze szigorúan Agip kútnál tankolva...
süti beállítások módosítása