HTML

E85 - bioetanol mindenkinek

Hagyományos benzines autók etanolos használata. Az E85 és felhasználásának lehetőségei, tuning, átalakítások, tények és tapasztalatok.

ÜZEMANYAG

ÜZEMANYAG KERESŐ
Szolgáltatásokat is  
           


Totalcar

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat

Ha kérdésed, vagy észrevételed van írj bátan!

A hideg és az alkohol

2008.12.31. 20:22 :: Égő Ákos



Hidegek vannak reggelenként. Az alkoholra alakított autónk a garázsban alszik, de a fűtetlen garázsban sem hűl a levegő nulla fok alá. Az autó mellé felszereltem egy hőmérőt, hogy mindig lássam, hány fokon indulok. Az utóbbi időben a legalacsonyabb hőmérséklet 4 fok volt. Ezen az értéken a BioETUNnal átalakított autó tökéletesen indult. Illetve – ahogy szokott – elindul és utána szinte azonnal megáll, és újra kell indítani. De ugyanezt a jelenséget produkálja melegben is, nem lepődöm meg rajta. Gyanakszom ugyan a légtömegmérőre, de még nem jöttem rá, miért van ez, inkább megszoktam a kétszeri indítást. Már több mint egy éve E85-tel használom, nem tudom, benzinnel ugyanezt tenné-e. Majd egyszer kipróbálom, de igazából ez most nem is érdekes.

Tudjuk, hogy az alacsonyabb hőmérsékletet az alkoholos autók nem szeretik, az alkohol hidegben nehezebben ég, így az indítás nehézkessé válik, illetve egyáltalán nem indul, hiába köszörülünk. Már plusz 10 fok alatt is nehézkessé válhat az indítás, mert az alkohol kicsapódik a hengerfalra.  Az 50% E85 – 50% benzin keverék általában megoldja a problémát, de a tapasztalatok azt mondják, hogy az elvetemült alkoholosok is átállnak télen a benzinre. Brazíliában a hideg nem jelent problémát, ott nincs gondjuk ilyesmire, vidáman közlekednek egész évben tiszta szesszel. A bioetanol üzemanyagba pont az indítási problémák miatt került bele a 15 % motorbenzin. Ráadásul a magyar gyártású E85 télen több benzint (max. 25%) tartalmaz, ezt a szabvány megengedi.

Mínuszokat mondtak éjszakára most is, ezért egy kísérlet kedvéért kiengedtem hát egy éjszakára a garázsból az autót. Mivel BioEtun átalakító van az autóban, elvileg nem lehet gond vele, mert az elektronika hidegindítási programmal rendelkezik. Vagyis figyeli az autó hőmérsékletét és hidegben, indításkor akár 200%-osra is dúsítja az üzemanyagot. Így gyakorlatilag az E85 benzin tartalma robban a hidegben, ezáltal segítve az indítást. Ha már elindult az égés utána nincs gond, csak az indítás pillanata kritikus.


Már este kikészítettem a fényképező állványt, és a fényképezőt, hogy ezzel ne kelljen vacakolni. A szobai hőmérő kültéri egysége -5,9 fokot mutatott. Melegebb volt, mint tegnap, de nem érdekes. A gyerekek megreggeliztek, indultam hát indítózni, nehogy felmelegedjen a levegő. Az indító kicsit nehezebben forgott a hideg miatt, de a motor a szokásoknak megfelelően indult. Pont ugyanígy indult nyáron is a melegben, vagyis az elektronika szépen teszi a dolgát.

Aztán egy kicsit gondolkodtam a dolgon. Ha valaki télen úgy használja az autóját, hogy rövid távokat megy viszonylag hosszú megállásokkal, akkor a fogyasztás a hidegindítási program plusz dúsítása miatt érezhetően tovább növekedhet. Tehát érdemes odafigyelni erre ebben az ínséges időben.



A motorbenzin árzuhanása miatt az E85 kereslet visszaesett. Akik a takarékosság miatt döntöttek volna az alkohol mellett, azok hanyagolják az alkohol. Szerencsére sokaknak nemcsak ez számít. E85-öt például Csepelen, az Avia kúton már kicsivel 200 forint alatt is lehet tankolni, a 95-öshöz képest kb. 20 forinttal olcsóbban.  A hozzám legközelebbi kúton, Érden 215 Ft-ba kerül, miközben a 95-ös 223 Ft, itt a különbség már csak 8 forint, ami még drámaibb. A hazai forgalmazó, a Hungrana csökkentette ugyan árait, de ez még mindig kevés az autós társadalom ösztönzésére. Azért még meglátjuk, mit hoz a jövő, kíváncsi vagyok, meddig marad ilyen olcsó a benzin. Engem nehezen tántorítanának el az alkoholtól, bár most szilveszter felé magamba inkább gyerek pezsgőt töltök, esetleg valami finom bort.
 


A hidegben az emberi szervezet sem reagál túl jól a szeszre. Azt csak gondoljuk, hogy részegen jobban bírjuk a hideget, pedig az alkohol megzavarja testünk hőháztartását.  Amikor hideg az idő, az egyén képtelen olyan melegen tartani a szervezetét, mint ahogy tartaná ivás nélkül.

Az alkohol kitágítja a periferikus véredényeket, amelyek a test felszíne közelében vannak. Ezért több melegség hagyja el a testet, a belső szervek pedig a szükséges hő nélkül maradnak. Habár az alkohol használata általában piros arccal és melegség érzetével  kísért, a szervezet hőmérséklete tulajdonképpen csökken. A végső eredmény az, hogy a hő elhagyja a szervezetet, és meggyorsul a hipotermia  (lehűlés).  Ugyanakkor az alkohol zavarja a józan észt, amely különben meggyőzhetné az egyént, hogy a hidegről bemenjen a melegre.

Az alkohol a szervezetből több folyadékot választ ki, mint amennyit az egyén bevisz ivással. Hideg időben a szervezet nemcsak izzadással veszít a vizet, hanem lélegzéssel is, amikor a szervezet a nedvességet használja a hideg levegő bemelegítésére, ráadásul a hideg szél szintén hozzájárul a dehidratációhoz. 

forrás: www.alkoholizam.com



Tehát év végén mindenkinek azt kívánom, hogy ne csak a buli alkalmából válassza az alkoholt.
Dönts józanul, mondj igent az alkoholra!

 

Szólj hozzá!

Címkék: alkohol saab 900 bioetun

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása