HTML

E85 - bioetanol mindenkinek

Hagyományos benzines autók etanolos használata. Az E85 és felhasználásának lehetőségei, tuning, átalakítások, tények és tapasztalatok.

ÜZEMANYAG

ÜZEMANYAG KERESŐ
Szolgáltatásokat is  
           


Totalcar

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat

Ha kérdésed, vagy észrevételed van írj bátan!

50. AVIA kút, etanollal

2008.10.02. 08:00 :: Égő Ákos

Szeptember 25-én nyitották meg az 50. AVIA kutat Magyarországon. Az új sárvári kút nem csak egy korszerű töltőállomás, hanem alkohol lelőhely is.


Fotó: Czika László

Zuhogó esőben érkeztünk Sárvárra. Szerintem végig követett minket a felhő, mert ahogy elhagytuk a fővárost, feleségem már ragyogó csepeli napsütésről számolt be. Sárváron csak délután oszladoztak a felhők, de ennek ellenére nem rontotta el senki kedvét a zord időjárás.

Soha nem voltam még benzinkút megnyitón, de mint kiderült ez sem különbözik sokban más sajtótájékoztatótól. Illetve abban más, hogy most itt volt az AVIA-International ügyvezető igazgatója Peter Zuberbühler és a jelenlegi hazai kúthálózatból mindenki képviselte magát. Csupán négyen voltak igazoltan távol az eseményről. 

Ismerősöket köszönhettem a lakóhelyemhez közeli AVIA kutak vezetői személyében. Majd egy kis agitációs munkába kezdtem, és pár szóval próbáltuk meggyőzni a budaörsi AVIA vezetőjét, hogy igen csak kéne oda is E85. Sajnos az a régió szűz terület. Sokan járnak abból az irányból a fővárosba és nem lenne nagy kerülő a budaörsi E85 töltőállomás. Ahhoz, hogy az alkoholos autózás népszerű legyen a kúthálózat fejlődése az alap. Hiába az érdeklődés, ha 10-20 kilométert kell utazni egy alkoholos tankolásárt.

Eddig a magán kutak, és két TESCO kút mellett, egyedül az AVIA hálózata nyitott az E85-re. Ez náluk hagyomány, az svájci anyacég Európában már kijárta az utat és látja, érdemes.

 

Sokunknak az AVIA név hallatán a többnyire kék csehszlovák teherautók jutnak eszünkben. Igaz hogy az 1919-es alapítású gépgyár ma már a koreai felvásárlást követően ismét prosperál, mégis Európában az AVIA név elsősorban üzemanyag töltő állomást jelent. A svájci illetőségű európai hálózattal rendelkező szervezet Magyarországon egyesület keretein belül működik.
A kezdetek 2000-re nyúlnak vissza amikor Pál Ferenc (a sárvári kút tulajdonosa) és Bognár Csaba az összefogásban látták a jövőt és START márkanéven üzemanyag töltő hálózatot építettek ki. Nagyobb hálózat kiépítése nehézkesnek tűnt ezért 2003-ban megkezdődtek a tárgyalások és Kovács Zsolt is csatlakozott a csapathoz. 2005 közepén mindhárom cég aláírta az AVIA védjegyhasználati szerződést és 2006. áprilisában megtörtént az első magyar AVIA töltőállomás avatása Kapuváron. 2006. novemberében megalakul az AVIA Magyarország Egyesület Temesi Mihály elnökletével.

 



A sárvári kútmegnyitón ott volt a polgármester, rezesbanda játszott, támogatásként 200 liter dízel olajat csurgatottak a helyi tűzoltóság új autójába, kaptunk gyerekpezsgőt, volt vegás kaja. Mégis engem az nyugtatott meg, hogy az egyes oszlopról le tudtam emelni a kék E85 pisztolyt és megint nem kellett benzint tankolni a  Saabba.

 

4 komment

Címkék: benzinkút sárvár bioetanol avia e85 saab 900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lajtsi 2008.10.02. 13:22:34

Borsodban, ahol amugy is szarul élnek az emberek, miért nem épül olcsó, E85 üzemanyag kút?
Miért Dunántúli majdnem az összes kib@szott alkohol töltőállomás?!...

Stanci 2008.10.02. 17:25:48

vazz...Lajtsi pont ez jutott eszembe :D
üdv: egy borsodi :D

Dzso 2008.10.17. 10:36:41

Lajtsi & Stanci!
Nem fenékig tejfel ám átállni E85-re! Cca október elejétöl Györben ismét nem kapni alkoholt, és ez egyre gyakrabban visszatérö jelenség.
Egyébként meg a 240 Ft-s egységár csak látszatra tünik olcsónak. Ha csak a költségekböl indulsz ki, akkor szinte csak abban az esetben éri meg (65 Ft/l melletti árréssel) átállni Etanolra, ha az semmilyen plussz kiadást nem igényel, különben sose hozod vissza a befektetett pénzed/idödet...

fgab 2009.03.22. 09:59:19

üdv etanalosok!
Ha vkinek régebbi tiipusu autoja van megkereshet bátran, meg tudjuk csinálni úgy a benzinmotort, hogy közel csak annyitt fogyaszt a kocsi, mint benzinbööl! S a performance sem marad el!! Ez nem vicc! Sööt azt is, hogy alá fogyasszon! felmerül a kérdés hogyan!!?? A jövöö technologiáinak köszönhetöen 3 éve fejlesztünk néhányan üzemanyagtakarékosabb fuelsystemet, s eredmény koronázta kiisérleteinket! A plussz energia forrása a viz, mely kiegésziti az etanolüzemet! A viiz elektroliizissel bontásrakerül, s monohidrogén tartalommal keményen, kaloretiksan boostolja az etanolégést! rövidben ennyi: Ha vkit érdekel keressen be skypeba.: "fgab27"
süti beállítások módosítása