HTML

E85 - bioetanol mindenkinek

Hagyományos benzines autók etanolos használata. Az E85 és felhasználásának lehetőségei, tuning, átalakítások, tények és tapasztalatok.

ÜZEMANYAG

ÜZEMANYAG KERESŐ
Szolgáltatásokat is  
           


Totalcar

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat

Ha kérdésed, vagy észrevételed van írj bátan!

Etanol Blog új helyen

2010.12.02. 23:59 :: Égő ÁkosSajnos technikai okok miatt szükségessé vált az Etanol Blog költöztetése a blog.hu rendszeréből. Ez a művelet már rég óta váratott magára, de most év végére körvonalazódott, szükségem van a függetlenségre. Az új helyen immár etanolblog.hu címen folytatom az eddigi munkát. Az eddigi cikkeket és hozzászólásokat teljes egészében átköltöztettem, vagyis semmi sem veszett el. Az etanol.blog.hu címet amíg engedik átirányítom az új oldalra.

Remélem ott is rátaláltok a szükséges tartalomra. A cél továbbra is az hogy az E85-ös autózással, átalakításokkal, az E85 üzemanyaggal kapcsolatos információkat, tapasztalatokat, méréseket, érdekességeket közzétegyem.

Szólj hozzá!

Címkék: költözés etanolblog.hu

Környezetvédők az erdőirtás mellett

2010.11.15. 08:05 :: Égő Ákos

Kellett pár nap, hogy egy kicsit megnyugodjak, ugyanis megkaptam a Magyar Természetvédők Szövetsége - Föld Barátai Magyarország és a Levegő Munkacsoport sajtóközleményét, amely címe: "Az EU bioüzemanyag tervei társadalmi- és környezeti károkhoz vezetnek."

Szép dolgozat, tipikus példája az olyan jellegű írásoknak, melyek nem hogy előremutatnának, hanem meglévő folyamatokat hátráltatnak. Először ideges lettem, aztán inkább szomorú. Furcsának találom, hogy természetvédő szervezetek, illetve (ne általánosítsunk) egyes szervezetek aktivistái miért a fosszilis energia szekerét tolják, miért nem foglalkoznak a hazai adottságokkal, és vajon miért nem találok egyetlen megnyilatkozásukban sem reális alternatívát (a Levegő Munkacsoport említi egyedül a környezetkímélő módok, a vasút, a közösségi közlekedés és a kerékpározás ösztönzését).

Az nem kérdés, hogy szükség van felelős civil szervezetekre, akik megfelelő rálátással felhívják a valós veszélyekre a figyelmet, de az nem lenne túl nagy elvárás, hogy ezt szakmai alapon, megalapozottan tegyék, ne csupán jól hangzó rémhírterjesztéssel operáljanak. Bár bevallom, a stratégia valóban hatásos, mert például a "Elautózzuk az élelmet a szegényektől" főcímre azonnal mindenki felkapja a fejét, és kiváló ötlet arra, hogyan lehet a médiafigyelem középpontjába kerülni.

Ma már visszafordíthatatlan folyamat, hogy a fosszilis mellett piaci igény van a bioüzemanyagokra is, és ezt ki kell szolgálni, ha tetszik, ha nem.  A fentihez hasonló természetvédelminek nevezett sajtó-megnyilvánulások az előnyös megoldások helyett - mint a hazai mezőgazdaság felvirágoztatása - meglepő módon épp az általuk démonizált esőerdő-írtást támogatják közvetetten.

Hogy is van ez? Zöldek az erdőirtás mellet?
Brazília az elmúlt időszakban többször is nyilatkozta, hogy amennyiben van rá igény, ők szívesen ellátják Európát bioüzemanyaggal. Vagyis, ha valami ésszerűtlen okból az EU nem támogatná az Unión belüli bioüzemanyag előállítást, akkor a kereslet kielégítése a tengerentúlról történhetne. A kereskedelemnek nincs különösebb akadálya, ugyanis Svédországot most is Brazília látja el. Ha valaki azt szeretné, hogy az EU-n belüli bio-alapanyag termelést korlátozzák, akkor ez a csodás döntés, - vagyis Dél-Amerika többlettermelésének ösztönzése - oda vezetne, hogy a tengerentúlon, valóban erdőirtások révén, új területeket kellene befogni a termelésbe. Erre vágynánk a zöldek? Rosszul hangzik.

A hazai lehetőségek áttekintése valahogy mindig hiányzik az elemzésekből, gondolom nem véletlenül, mert kínos helyzetben lennének, ha példát kéne mondani egyetlen egy hektár erdőre, melyet az bioalapanyag termesztés miatt irtottak volna ki, és erősen vakarnák a fejüket, ha a bioetanol miatt kizsákmányolt termőföldet kellene említeni. Viszont több éve parlagon fekvő területeket, összeomlott mezőgazdaságot az ablakon kinézve mutathatok. A nagyanyám legutóbb traktorost bérelt, hogy az évenkénti beszántást megcsinálja a több éve parlagon fekvő földjén, mert felvevő piac hiányában nincs mit termelni. Olyan észak-magyarországi földterületről beszélek, amely a háború előtt és a szocializmusban is mintagazdaság volt. Badarságot beszél, aki a kihasználatlan lehetőségek helyett környezeti károkkal riogat.

A bioüzemanyagok problémájával valóban foglalkozni kell, és megfelelő szakmai fórumok ezzel szerencsére foglalkoznak is. Az Európai Unió már 2009. április 23-án elfogadta a 2009/28/EK irányelvet, mely szerint a bioetanol és biodízel egyértelműen környezetbarát üzemanyag. Ez a dokumentum világosan fogalmaz minden kérdésben, a helyi sajátosságokra, támogatásokra is kitér. Bátran olvassunk bele, javaslom is minden kritikusnak.

Ráadásul a napokban hazánkban elfogadott Bioüzemanyag törvény világosan előírja, hogy csak fenntartható módon előállított alapanyagból lehet bioüzemanyagot előállítani, ami eleve kizárja az esetleges természetes élőhelyek bevonását. Tanácstalanul állok hát a MTSZ sajtóközleményének már az első mondata előtt is, mely így szól: "A bioüzemanyag-felhasználás növelésére vonatkozó európai tervek a következő tíz évben mintegy 69 ezer négyzetkilométer új földterület bevonását teszik szükségessé, emellett tovább súlyosbítják az éghajlatváltozást – derül ki egy ma közzétett tanulmányból." 
Miről van szó? Ilyen veszély Magyarországot nem fenyegeti, nem fenyegetheti. Sőt, amit nem győzök hangsúlyozni, Magyarországon egyáltalán nem áll fenn annak a veszélye, hogy például a bioetanol alapanyag termesztés indirekt földhasználat változás révén többlet szén-dioxid kibocsátást eredményezzen. Nálunk pontosan az a probléma, hogy a több évtizede hagyományosan kukoricatermesztésre használt területekről betakarított mennyiséget a termelők nem tudják értékesíteni. Erre optimális megoldás a bioetanol, sőt jelenleg nincs is más lehetőség.

De nézzük a már említett EU 2009/28/EK irányelvet is. Ennek 17. cikke 9 ponton keresztül taglalja a bioüzemanyagokra és a folyékony bio-energiahordozókra vonatkozó fenntarthatósági kritériumokat. A cikkely túl hosszú, hogy itt idézzem, ugyanis rendkívül részletesen kitér arra, miként nem lehet bevonni a termelésbe az MTSZ által említett területeket.

Életünknek és jövőnknek rendkívül sok olyan területe van, amire valóban érdemes lenne fókuszálni a környezet megóvása érdekében. Ezért - mindezek ellenére - bizalmam van minden természetvédő szervezet irányába, mert mindenhol vannak reálisan látó, lelkes aktivisták, viszont egyesek felelőtlen megnyilatkozásainak sajnos ára van. 

Elmondom, miért károsak az ilyen tanulmányok.

Ismerve a sajtómunkások munkamenetét nyilvánvaló, hogy  örömmel kapnak és publikálnak minden olvasottságot generáló cikket, úgy, hogy fogalmuk sincs, mi van a háttérben, mint ahogy a mostani esetben. Küldi az MTI, rakják is ki azonal. Mi sem jobb példa erre, mint a TotalCar cikke: A bioüzemanyag árt a környezetnek? 

A kedvező sajtónyilvánosság - nevezzük nevén a gyereket - a MOL-nak is jól jön, aki félti monopol piaci pozícióját. Világos, hogy az egyre erősödő és már az értékesítési számokban is jól látható hazai bioüzemanyag jelenlét hatására Magyarország legnagyobb fosszilis energia forgalmazója ellenségként tekint erre az ágazatra. A cél a piaci ellenfél megsemmisítése. A fenti tanulmányok kiváló támaszt adnak ezen munkához. Lám-lám, még a természetvédők is ellenzik, éljen az olaj, éljen a pusztítás, éljen a háború. Köszönjük az együttműködést.
 

16 komment

Az E85 használat kérdőív értékelése

2010.11.05. 20:15 :: Égő ÁkosA Magyar Bioetanol Szövetség 2010 szeptemberében kezdett felmérést azzal a céllal, hogy megismerje a magyar E85 használók szokásait. A 2010.szeptember 5. és október 5. közötti időszakban 469 különböző válaszadó töltötte ki a kérdőívet.

Most megszületett az első értékelés fogyaszzátok szeretettel:

"A vizsgált autók átlagosan 11 hónapja üzemelnek E85-tel, átlagéletkoruk 13 év az átalakítás nélküli, 6 év az átalakítással működők esetében. A válaszadók 53 %-a átalakító elektronikával, 47 %-a viszont a nélkül használja az E 85-öt.

A válaszadók az alábbi átalakítási rendszereket választották:
82 felhasználó - BioETUN   
52 felhasználó - E85 Power   
46 felhasználó - HunFlex   
30 felhasználó - Saját megoldás     
16 felhasználó - Egyéb   
11 felhasználó - PowerTuning   
3 felhasználó - E85DC
2 felhasználó - E85 Adapter
5 felhasználó - FlexPro 
2 felhasználó - Nem tudja milyen készülék   

Érdekes, hogy az átalakítások 67%-a az utolsó 1 évben történt, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy a bioetanol, mint alternatív üzemanyag kezd bevonulni a köztudatba. Viszont, ahogy elszabadult az E85 ára, a beszerelési kedv alaposan megcsappant. Ezt bizonyítja az is, hogy az elmúlt három hónapban csak 19 autótulajdonos vállalkozott rá, ami az utolsó egy év beszereléseinek 13%-a.

Maradva az áraknál, a csak etanolt használó válaszadók 33 %-a sérelmezte, hogy egyre kisebb a benzin, valamint az E85 közti árkülönbség, és egyeneseknek az a véleménye, hogy már nem éri meg etanollal járni, sőt néhány esetben még drágább is. Az egyedüli ok, amiért mégis ezt választják, az a környezetvédelem. Bár nehéz megmondani, hogy a jelenlegi árak mellett annak idején milyen lett volna az átalakítási hajlandóság.

Az áraktól elvonatkoztatva a tulajdonosok egy része, felháborodva tapasztalja, hogy az egyes kutaknál, nem azonos az etanol minősége, ami azért furcsa, mert Magyarországon egyetlen cég, a Hungrana Kft. állítja elő az E85-öt, így minőségbeli eltéréseknek nem lenne szabad előfordulniuk.

A válaszadók közül heten említik, hogy szerintük még mindig kevés helyen szerezhető be az üzemanyag, noha az egy főre jutó E85-kutak tekintetében Európában a második helyen állunk, még úgy is, hogy jelenleg csak egyes hálózatok (Agip, Avia, Oil) és egyes magánkutak kínálják. Így a hazai kétezer üzemanyag-töltő állomásból mintegy 330-nál kapható jelenleg E85, viszont a földrajzi eloszlás elfogadhatónak mondható. Sajnos lakhelyükre vonatkozó kérdés nem szerepelt a kérdéssorban, így nem tudni, hogy az ország mely részén élnek.

A fogyasztásnövekedés átlagolásánál a pontos érték 20,61%, (a szórás igen nagy). Ezt egyértelműen csak az átalakított autóknál lehet megfigyelni. Akad olyan, aki egyáltalán nem tapasztalt változást e téren, mások akár 50 %-os növekedést is állítottak. Az esetek nagy részében, aki már egyszer beszereltette az átalakítót, az utána nem szívesen tankol benzint.
Tapasztalatok tekintetében, sokan egyértelmű teljesítménynövekedésről számolnak be. Jobban gyorsul az autó, halkabb a motor és az átalakító elektronikáknak köszönhetően. 248-ból csupán 15 esetben említenek hidegindítási nehézségeket. Négy esetben még 6 hónapja sincs, hogy beszereltették azt, azaz már javában tombolt a jó idő, így alacsonyabb hőmérséklet miatt, most szorul egy kis finomhangolásra a rendszer. Érezhető teljesítménycsökkenésről 7 esetben ejtenek szót, ebből 6 volt átalakítás nélküli autó.

Arra a kérdésre, hogy kellett-e valamilyen alkatrészt cserélni az alkoholos használatból fakadóan, 56 igenlő válasz érkezett a 469-ből, melyből 27 esetben említik, az átalakító forgalmazók által is ajánlott üzemanyagszűrő cseréjét, valamint 17 esetben az AC pumpát. A fennmaradt 13 válasz között többen elismerik, hogy az adott alkatrész már előtte sem volt tökéletes. A kevert üzemanyagban lévő alkohol, még az átalakítás nélküli autókban is szépen oldja a lerakódásokat, így ott is 23 esetben döntöttek úgy, hogy biztos, ami biztos inkább kicserélik azt a szűrőt. Egyébként 27-szer említenek alkatrész cserét.

Idehaza leginkább az 55-45 arányú E85-benzin keverési arány figyelhető meg, de akadnak olyan bátor felhasználók, akik, mintha csak Brazíliában lennének, átalakítás nélkül tisztán E85-tel szelik az utakat.

A válaszadók közül mindössze hárman állították, hogy gyári FlexFuel autóval rendelkeznek, amin ezen autók még mindig magas ára miatt nem is csodálkozhatunk, de 84 % szívesen vásárolna gyárilag alkoholos üzeműre alakított autót.

Az etanollal, pontosabban az E85-tel, mint alternatív üzemanyaggal egyébként a válaszadók nagy része elégedett. Mindössze 3 autótulajdonos írta, hogy nem vált be és visszaálltak a benzines használatra. Közülük ketten átalakító elektronikát sem használtak."

A felmérés tulajdonképpen nem hozott váratlant. Sokan viszont nem válaszoltak minden kérdésre így például az átalakító elektronikákat firtató kérdésekre a válasz kicsit torzan alakult. Véleményem szerint nem BioETUNból hanem Hunflex illetve PowerTuning készülékből van a legtöbb. Az átlagfogyasztás számításnál az értékelés egybe vette az átalakított és a vegyesen tankoló autókat, talán érdemes lenne külön vizsgálni a két csoportot. Talán majd a következő értékelésnél.

A kérdőív továbbra is elérhető, aki lecsúszott róla vagy ismét kitöltené, tegye meg bátran, a hideg beálltával biztos más értékek születnek.
 

18 komment

süti beállítások módosítása