HTML

E85 - bioetanol mindenkinek

Hagyományos benzines autók etanolos használata. Az E85 és felhasználásának lehetőségei, tuning, átalakítások, tények és tapasztalatok.

ÜZEMANYAG

ÜZEMANYAG KERESŐ
Szolgáltatásokat is  
           


Totalcar

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat

Ha kérdésed, vagy észrevételed van írj bátan!

Környezetvédők az erdőirtás mellett

2010.11.15. 08:05 :: Égő Ákos

Kellett pár nap, hogy egy kicsit megnyugodjak, ugyanis megkaptam a Magyar Természetvédők Szövetsége - Föld Barátai Magyarország és a Levegő Munkacsoport sajtóközleményét, amely címe: "Az EU bioüzemanyag tervei társadalmi- és környezeti károkhoz vezetnek."

Szép dolgozat, tipikus példája az olyan jellegű írásoknak, melyek nem hogy előremutatnának, hanem meglévő folyamatokat hátráltatnak. Először ideges lettem, aztán inkább szomorú. Furcsának találom, hogy természetvédő szervezetek, illetve (ne általánosítsunk) egyes szervezetek aktivistái miért a fosszilis energia szekerét tolják, miért nem foglalkoznak a hazai adottságokkal, és vajon miért nem találok egyetlen megnyilatkozásukban sem reális alternatívát (a Levegő Munkacsoport említi egyedül a környezetkímélő módok, a vasút, a közösségi közlekedés és a kerékpározás ösztönzését).

Az nem kérdés, hogy szükség van felelős civil szervezetekre, akik megfelelő rálátással felhívják a valós veszélyekre a figyelmet, de az nem lenne túl nagy elvárás, hogy ezt szakmai alapon, megalapozottan tegyék, ne csupán jól hangzó rémhírterjesztéssel operáljanak. Bár bevallom, a stratégia valóban hatásos, mert például a "Elautózzuk az élelmet a szegényektől" főcímre azonnal mindenki felkapja a fejét, és kiváló ötlet arra, hogyan lehet a médiafigyelem középpontjába kerülni.

Ma már visszafordíthatatlan folyamat, hogy a fosszilis mellett piaci igény van a bioüzemanyagokra is, és ezt ki kell szolgálni, ha tetszik, ha nem.  A fentihez hasonló természetvédelminek nevezett sajtó-megnyilvánulások az előnyös megoldások helyett - mint a hazai mezőgazdaság felvirágoztatása - meglepő módon épp az általuk démonizált esőerdő-írtást támogatják közvetetten.

Hogy is van ez? Zöldek az erdőirtás mellet?
Brazília az elmúlt időszakban többször is nyilatkozta, hogy amennyiben van rá igény, ők szívesen ellátják Európát bioüzemanyaggal. Vagyis, ha valami ésszerűtlen okból az EU nem támogatná az Unión belüli bioüzemanyag előállítást, akkor a kereslet kielégítése a tengerentúlról történhetne. A kereskedelemnek nincs különösebb akadálya, ugyanis Svédországot most is Brazília látja el. Ha valaki azt szeretné, hogy az EU-n belüli bio-alapanyag termelést korlátozzák, akkor ez a csodás döntés, - vagyis Dél-Amerika többlettermelésének ösztönzése - oda vezetne, hogy a tengerentúlon, valóban erdőirtások révén, új területeket kellene befogni a termelésbe. Erre vágynánk a zöldek? Rosszul hangzik.

A hazai lehetőségek áttekintése valahogy mindig hiányzik az elemzésekből, gondolom nem véletlenül, mert kínos helyzetben lennének, ha példát kéne mondani egyetlen egy hektár erdőre, melyet az bioalapanyag termesztés miatt irtottak volna ki, és erősen vakarnák a fejüket, ha a bioetanol miatt kizsákmányolt termőföldet kellene említeni. Viszont több éve parlagon fekvő területeket, összeomlott mezőgazdaságot az ablakon kinézve mutathatok. A nagyanyám legutóbb traktorost bérelt, hogy az évenkénti beszántást megcsinálja a több éve parlagon fekvő földjén, mert felvevő piac hiányában nincs mit termelni. Olyan észak-magyarországi földterületről beszélek, amely a háború előtt és a szocializmusban is mintagazdaság volt. Badarságot beszél, aki a kihasználatlan lehetőségek helyett környezeti károkkal riogat.

A bioüzemanyagok problémájával valóban foglalkozni kell, és megfelelő szakmai fórumok ezzel szerencsére foglalkoznak is. Az Európai Unió már 2009. április 23-án elfogadta a 2009/28/EK irányelvet, mely szerint a bioetanol és biodízel egyértelműen környezetbarát üzemanyag. Ez a dokumentum világosan fogalmaz minden kérdésben, a helyi sajátosságokra, támogatásokra is kitér. Bátran olvassunk bele, javaslom is minden kritikusnak.

Ráadásul a napokban hazánkban elfogadott Bioüzemanyag törvény világosan előírja, hogy csak fenntartható módon előállított alapanyagból lehet bioüzemanyagot előállítani, ami eleve kizárja az esetleges természetes élőhelyek bevonását. Tanácstalanul állok hát a MTSZ sajtóközleményének már az első mondata előtt is, mely így szól: "A bioüzemanyag-felhasználás növelésére vonatkozó európai tervek a következő tíz évben mintegy 69 ezer négyzetkilométer új földterület bevonását teszik szükségessé, emellett tovább súlyosbítják az éghajlatváltozást – derül ki egy ma közzétett tanulmányból." 
Miről van szó? Ilyen veszély Magyarországot nem fenyegeti, nem fenyegetheti. Sőt, amit nem győzök hangsúlyozni, Magyarországon egyáltalán nem áll fenn annak a veszélye, hogy például a bioetanol alapanyag termesztés indirekt földhasználat változás révén többlet szén-dioxid kibocsátást eredményezzen. Nálunk pontosan az a probléma, hogy a több évtizede hagyományosan kukoricatermesztésre használt területekről betakarított mennyiséget a termelők nem tudják értékesíteni. Erre optimális megoldás a bioetanol, sőt jelenleg nincs is más lehetőség.

De nézzük a már említett EU 2009/28/EK irányelvet is. Ennek 17. cikke 9 ponton keresztül taglalja a bioüzemanyagokra és a folyékony bio-energiahordozókra vonatkozó fenntarthatósági kritériumokat. A cikkely túl hosszú, hogy itt idézzem, ugyanis rendkívül részletesen kitér arra, miként nem lehet bevonni a termelésbe az MTSZ által említett területeket.

Életünknek és jövőnknek rendkívül sok olyan területe van, amire valóban érdemes lenne fókuszálni a környezet megóvása érdekében. Ezért - mindezek ellenére - bizalmam van minden természetvédő szervezet irányába, mert mindenhol vannak reálisan látó, lelkes aktivisták, viszont egyesek felelőtlen megnyilatkozásainak sajnos ára van. 

Elmondom, miért károsak az ilyen tanulmányok.

Ismerve a sajtómunkások munkamenetét nyilvánvaló, hogy  örömmel kapnak és publikálnak minden olvasottságot generáló cikket, úgy, hogy fogalmuk sincs, mi van a háttérben, mint ahogy a mostani esetben. Küldi az MTI, rakják is ki azonal. Mi sem jobb példa erre, mint a TotalCar cikke: A bioüzemanyag árt a környezetnek? 

A kedvező sajtónyilvánosság - nevezzük nevén a gyereket - a MOL-nak is jól jön, aki félti monopol piaci pozícióját. Világos, hogy az egyre erősödő és már az értékesítési számokban is jól látható hazai bioüzemanyag jelenlét hatására Magyarország legnagyobb fosszilis energia forgalmazója ellenségként tekint erre az ágazatra. A cél a piaci ellenfél megsemmisítése. A fenti tanulmányok kiváló támaszt adnak ezen munkához. Lám-lám, még a természetvédők is ellenzik, éljen az olaj, éljen a pusztítás, éljen a háború. Köszönjük az együttműködést.
 

16 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MNOP 2010.11.15. 12:06:23

Már így is elég jó ütemben terjed az etanol hazánkban, főleg ahhoz képest, hogy a felvidéken még alíg van etanol kút.
Egyébként amikor a dohánytermékeket is elkezték korlátozni, sorra jöttek a tanulmányok, hogy nem is olyan káros.

opel16v · http://www.e85power.hu 2010.11.15. 12:46:35

Kár hogy az ilyen alaptalan sajtóanyagért és dogozatért nem lehet senkit személyesen felelősségre vonni... a sötétzöldek megint alkottak... persze valószínűsíthető, hogy "megrendelésre". Azért a totalcar cikk végén a hozzászólásokban szerencsére az is látszik, hogy sokan reálisan látják a helyzetet, és nem tekintik mérvadónak az alaptalan hazugságokat, amit ez a "tanulmány" említ.

z003 2010.11.15. 16:23:02

Kapásból nem tudnék a levegő munkacsoportnál kártékonyabb, bandát felsorolni.
Az ő bölcsészmenőkéinek a félrevezető tevékenysége sérti az én alkotmányos jogomat a tiszta levegőhöz.
Állandóan a személyautók szennyezésén recskáznak. A fűtési rendszerek emissziójával bezzeg soha sem. Őszi téli időszakban olyan füst van, hogy sonkát, kolbászt lehetne vele füstölni.
Össznépi lomb és szemétégetés, a vegyes-tüzelésű fűtések NOx CO és PM10 emissziója nagy ívben leszarva, mint ha nem is lenne. Mintha nem is röppenne ki ezeken a kéményeken napi 20 kiló biomassza.
Hogy szar a levegő? Hát ezért szar többek között.
És az, hogy ez a csürhe mással foglalkozik az dühít. Szarrá kellene perelni őket, és feloszlatni, mert a tevékenységük kimeríti a közösség elleni izgatást. A közlekedni vágyók közössége ellen elkövetett biofasizmust.

z003 2010.11.15. 22:57:20

A húsfogyasztás ellen pedig szintén senki sem ágál.
Jobban csökkenti a co2 emissziót a húsfogyasztás elhagyása, mint ha valaki a Camry-ját Prius-ra cseréli.
en.wikipedia.org/wiki/Environmental_effects_of_meat_production
Már látom a hatásvadász címeket.
"A húsfogyaszás éhezést hoz!"
"A gazdagok disznókkal zabáltatják fel a szegények kenyerét"

Treeplanter · http://ultessegyfat.blog.hu 2010.11.18. 22:27:32

Imádom, ahogy minden mindennel összefügg - jó az alapfelvetés... Viszont a "hívőt" (pl. sötétzöldet) ez sajnos kevésbé hatja meg: ahhoz újra kellene gondlni a dogmákat...

exphil 2010.11.22. 13:47:31

Pont a ma reggeli Metropolban olvasható egy cikk, mely szerint "A bioüzemanyag is veszélyes a klímára". itt egy link amin elolvashatjátok: users1.ml.mindenkilapja.hu/users/kaszabacsi/uploads/Kep051.jpg
szerintem előszeretettel megfeletkeznek arról az iylen számításokban, hogy a benzinnek is el kell jutni a kúthoz és előtte fel kell dolgozni. az ilyen cikkek megjelenése politikai kérdés is szerintem, főleg itt a narancsvidéken. én inkább bevállalom az etanolos "környezetrombolást", mint megyek sikálni az állatvilágról a nyersolajat a katasztrófákkor

z003 2010.11.23. 10:30:30

"A bab veszélyes a klímára!"
A fingáskor üvegház gázok megölik a földet

opel16v · http://www.e85power.hu 2010.11.24. 00:50:25

@exphil:
Már a cikk végén megjelölt forrás is mosolygásra késztet: "Scinece magazin"
Jah, működik a politikai lobbi, nagy úr a mol a térségben...

Égő Ákos · http://etanolblog.hu 2010.11.24. 08:13:41

Ez első mondat is hülyeség: "Élesedő vita folyik..." Nem folyik! Szakmai körökben már eldöntött tény, hogy a bioüzemanyag környezetbarát.
Ez a cikk is tipikus példája annak amit fent írtam.

z003 2010.11.24. 20:57:06

@Égő Ákos:
A levegő munkacsoport bölcsészmérnökeit, ugye nem tekinthetjük szakmai körnek.

pfvari 2010.11.25. 10:05:55

Tényleg Ákos!
Szívesen látnák szerintem többen is egy összefoglaló cikket a jelenlegit majd váltó korszerű második és harmadik generációs etanol gyártási technológiákról, energiamérleg, cellulóz feldolgozása, ilyesmik!

Égő Ákos · http://etanolblog.hu 2010.11.25. 15:18:35

Igen, ezt tervezem. Foleg mert hazankban leglabb ket helyen is folytatnak kiserleteket ebbena temakorben.

exphil 2010.11.25. 16:28:28

Amíg a macskajancsik nem látják, hogy bárhol is cellulóz alapú előállítás lenne, addig úgyis jár majd a szájuk. Aztán ha meg majd az elsz, akkor kitalálnak valami másik baromságot...

Égő Ákos · http://etanolblog.hu 2010.11.26. 15:19:04

Egy friss szösszenet a Levegő Munkacsoporttól:
Több taxit, de környezetkímélőbben!

www.greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=26059&PHPSESSID=e1a1fcb5f7cd951032348dd2da1dc121

Az elképzelés alapjában jó mint minden esetben amit egy ilyen szakmai felkészültségű szervezet előterjeszt.
Sajnos megint van egy két apróbb baki.
Az, hogy valami euro 5 az nem jelent semmit. Sőt a részecskeszűrős dízelek a városi közlekedésben okozzák a legtöbb kárt.
Az euro 5 ös vizió vajon hány taxit érint, mikor fognak hétmillás Priuszokkal taxizni?
Milyen realitása van ennek az egész álomnak?

opel16v · http://www.e85power.hu 2010.11.27. 00:32:13

A totalcar-on is fent volt ez a téma cikkben, ott kiemelték rendesen, hogy a levegő munkacsoportos szóvivő mennyire nincs képben a dolgokkal. Meg aztán valami olyasmi is körvonalazódik, hogy kilóra megvehetők...

totalcar.hu/magazin/kozelet/2010/11/25/taxisok_mentik_meg_magyarorszagot/

Égő Ákos · http://etanolblog.hu 2010.11.27. 07:59:07

Haha, jo ez a TC cikk. Nem is olvastam. Raadasul a szerzot ismerem, van ralatasa. A Levego Munkacsoport az ilyen akciokkal tokeletesen minositi magat. Semmit sem kell hozzafuzni.
süti beállítások módosítása