HTML

E85 - bioetanol mindenkinek

Hagyományos benzines autók etanolos használata. Az E85 és felhasználásának lehetőségei, tuning, átalakítások, tények és tapasztalatok.

ÜZEMANYAG

ÜZEMANYAG KERESŐ
Szolgáltatásokat is  
           


Totalcar

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat

Ha kérdésed, vagy észrevételed van írj bátan!

Nemzetközi bioüzemanyag road show Magyarországon

2009.10.23. 02:03 :: Égő Ákos


A jövő hét közepén hazánkba érkezik az Európa egyik legnagyobb bioüzemanyagokat népszerűsítő road sow-ja a BioMotion. A rendezvény egyik hazai érdekessége csütörtökön - október 29-én Budapesten a Vajdahunyad várban és környékén lesz ahol találkozhatunk a túra résztvevőivel. A tervek szerint hazánkban jelenleg is kapható alkoholos Ford, Saab, Volvo és biodízel Citroënnel is kíséri a csapatot a hazai szakaszon. Jó lenne ha minél több átalakított autó is csatlakozna hozzájuk, legalább csütörtök délután a Budapest Gödöllő útvonalon. Én ott leszek.


Az alábbiakban a rendezvény sajtanyaga olvasható:

BioMotion Tour – „Bioüzemanyaggal Európán át”
Európai „road show” a bioüzemanyagok népszerűsítésére

Látványos befejező szakaszához ért a Nyugat-magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar (NYME MÉK) Szaktanácsadó és Továbbképző Intézete szervezésében megvalósuló BioMotion - teljes címe: Bio Fuels in Motion – projekt.
A hat európai ország együttműködésével megvalósuló kezdeményezés célja, hogy információs anyagok, bemutatók és regionális kezdeményezések felkarolása által növelje a megújuló üzemanyagok ismertségét, elfogadottságát és felhasználását az európai lakosság körében, ill. a gyakorlatban is bemutassa, hogy ezen energiahordozók valós alternatívát jelentenek a hagyományos üzemanyagokkal szemben, versenyképes, bárki által elérhető áron. A projektet az EU Intelligent Energy alapja támogatja.

A bio-üzemanyag felhasználás különböző szintjein álló tagországokban (Magyarország, Németország, Franciaország, Hollandia, Lengyelország és Románia) egy egész Európát átszelő bemutató körút, a „BioMotion Tour” során ismerhetik meg a potenciális felhasználók a bio-üzemanyagok előnyeit.
2009. október 13-án Párizsból indult el a 10-15 bioüzemanyag (E85/bioetanol, biodízel, PPO/tiszta növényi olaj, biogáz) meghajtású járműből álló „road show”, amely Brüsszel, Hága, Köln és Nürnberg érintése után október 27-én az esti órákban érkezik Magyarországra. A párizsi megnyitón mind a hat, projektben résztvevő országból érkezett partner részt vett járműveivel, melyek között nem csupán személygépkocsik, hanem tehergépjármű, ill. traktor is szerepelt. A konvoj megállt a város fő nevezetességeinél (Eiffel torony, Diadalív, Notre Dame) felkeltve az arra járó helybéliek és turisták figyelmét. Hasonló céllal érkezik a túra Magyarországra is. A magyarországi projektgazda székhelyén, Mosonmagyaróváron kívül útba ejtik a hazai bioüzemanyag előállító üzemeket, kutatóhelyeket és természetesen, a minél nagyobb nyilvánosság érdekében Budapestet.



A mosonmagyaróvári program keretében október 28-án az egyetem parkolójában megtekinthetők lesznek a résztvevő járművek, valamint lehetőség lesz alternatív üzemanyagokkal működő autókat forgalmazó helyi cégekkel és bioüzemanyag szakértőkkel való konzultációra. Egy nyilvános workshopra is sor kerül, melynek témája a „Bioüzemanyagok, bioüzemanyag kutatás-fejlesztés az NYME MÉK-en”, melyre szeretettel várunk minden érdeklődőt a PHARE épület (Mosonmagyaróvár, Lucsony u. 2.) BK60-as termébe október 28-án, 8.00 órakor.
A mosonmagyaróvári program után a túra a Hungrana Kft. szabadegyházai üzemét keresi fel, ahol hazánk legmodernebb technológiával működő bioetanol üzemét láthatják a road show részvevői.
A túra magyar szakaszának harmadik napján (október 29) Budapestet veszi célba, ahol az FVM-mel közösen a párizsihoz hasonló kampányra kerül sor a Vajdahunyad várban és környékén. A rendezvényen felszólalók különböző szakterületek (kutatás-fejlesztés, bio-üzemanyag előállítók, bio-üzemanyag előállító berendezéseket telepítő kivitelezők, stb.) képviselői lesznek, akik előadásukban argumentációt fejtenek ki az egyes bio-üzemanyag féleségek felhasználásának előnyei (környezetvédelmi aspektusok, munkahelyteremtő szerep, mezőgazdaság energia függőségének csökkentése, gazdaságossági kérdések, stb.) mellett.

A magyar programban szerepel még az FVM gödöllői Mezőgazdasági Gépesítési Intézete és a kunhegyesi biodízel és biogáz üzem felkeresése, majd október 30-án Biharkeresztesnél lép át a konvoj a következő projekt tagországba, Romániába.
A teljes európai kampánykörút 2009. november 12-én, a hannoveri agrár-műszaki kiállításon zárul a projekt bemutatásával.


A pénteki nap programja:
 
Időpont:  2009. október 29. (csütörtök) 9 óra
 
Helyszín:  Magyar Mezőgazdasági Múzeum (1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár, 
főbejárat)
 
Téma:   Kampányolás a hazai bio-üzemanyag használat elterjedése és racionális
mennyiségő felhasználásának elősegítése érdekében 
Program: 
09.00 – 09.30 Gyülekezés a múzeum főbejárata előtt (konvoj tagjai, diákok, sajtó, lakosság, 
érdeklődők, stb.)
09.30 – 10.00 Sajtótájékoztató a helyszínen (résztvevők: előadók, konvoj tagok, érdeklődők)
 
Levezető elnök: Dr. Németh Imre volt FVM miniszter, vezérigazgató, Regionális Fejlesztési Holding Zrt.
 
Megnyitó: 
10.00 – 10.10 Köszöntés: program ismertetés, projekt rövid bemutatása
Ea: Dr. Cser János intézetigazgató NYME-MÉK (BioMotion Hungary projektvezető)
 
10.10 – 10.20 Bevezető: Általános hazai helyzetkép a bioüzemanyagokról
Ea: Gőgös Zoltán FVM államtitkár
 
10.20– 10.30 Folyékony bio-üzemanyagok szén dioxid kibocsátás csökkentő hatása
Ea: Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens, SZIE GTK 
 
10.30– 10.40 Biomassza-biogáz, mint megújuló energiaforrás jelene és jövője
Ea: Dr. Hajdú József igazgató, OBEKK Gödöllő 
 
10.40– 10.50 E-85 Magyarországon
  Ea: Dr. Lengyel Attila ügyvezető igazgató, HUNGRANA Kft., Szabadegyháza
 
10.50– 11.00 A környezetbarát második generációs biodízel
Boda László MOL Nyrt. 
 
11.00– 11.10 Energiafarm, mint lehetőség a mezőgazdaság számára
Ea: Dr. Viszlai Béla igazgatósági elnök, Abony Mg. Zrt. 
 
11.10– 11.20 A BioMotion Tour eddigi tapasztalatai (Párizstól – Budapestig)
Ea: DI Reent Martens BioMotion projekt konzorcium vezetője
 
11.20 - 11.30 BioMotion konvoj megtekintése (sajtó, fotózás, stb.) 
 
Kb. 11.30- Konvoj indul Gödöllőre
 
 

A túra élőben követhető: www.biomotiontour.eu 
Magyar infó: biomotion.mtk.nyme.hu
 

Szólj hozzá!

Címkék: bioetanol bioüzemanyag e85 biomotion

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása