HTML

E85 - bioetanol mindenkinek

Hagyományos benzines autók etanolos használata. Az E85 és felhasználásának lehetőségei, tuning, átalakítások, tények és tapasztalatok.

ÜZEMANYAG

ÜZEMANYAG KERESŐ
Szolgáltatásokat is  
           


Totalcar

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat

Ha kérdésed, vagy észrevételed van írj bátan!

Kipróbálta Talmácsi Gábor az átalakított E85-ös Banditot

2010.09.15. 11:14 :: Égő Ákos

Most jött a sajtóhír: "TALMÁCSI BIOETANOL ÜZEMELÉSŰ MOTORT TESZTELT". Szerencsére a hétvégi tesztet nem mosta el az eső és Gábor is kipróbálhatta a BioETUN-nal átalakított alkoholos Banditot. Beszéltem vele a hét végén és igen bizakodónak tűnt.



A sajtóközleményben is jókat mondott a motorról:
"A teszt lényege az volt, hogy kiderítsük, hogy az az átalakító elektronika, aminek beépítése szükséges, hogy a jármű 100%-ban bioetanol üzemeltetésű legyen, jól működik-e és maga a motor képes-e akkora teljesítmény kifejtésére, mint benzinnel. Azt kell, hogy mondjam, hogy kiválóan működött a járgány, jól gyorsult. Mivel a bioetanol alacsonyabb hőfokon ég, a motor sem melegszik annyira. Én azt mondom, hogy aki tudja, használja ki ezt a lehetőséget, mert megéri, arról nem beszélve, hogy sokkal környezetbarátabb megoldás és még spórolhatunk is vele, hiszen jelentősen olcsóbb litere, mint a 95-ösnek."

A sajtóközlemény további része:
"A tesztmotor.hu stábja átalakította Suzuki Bandit650S tartóstesztmotorját bio-üzemeltetésűre és felkérték Talmácsi Gábort, hogy próbálja ki ő is a járgányt. A tesztre vasárnap került sor a Hungaroringen, amit a magyar versenyző betéve tud.
A kukoricatuning jól sikerült és ez jó hír a motorosoknak is, hiszen a kétkerekűek is alkalmasak egy kis átalakítást követően arra, hogy bioetanol hajtásúakká váljanak. Ezzel pedig két legyet üthet egy csapásra a tulajdonos, hiszen a környezetbarát tulajdonság mellett elkönyvelheti azt a tényt is, hogy több pénz marad a zsebében egy-egy tankolást követően.

Hogy pontosan mi is az a GreenPower E85?
A szabadegyházi Hungrana Kft. a közép-európai térségben elsőként kezdte meg az európai és hazai szabványnak megfelelő minőségű GreenPower E85 márkanévvel ellátott üzemanyag gyártását és forgalmazását 2007-ben. A GreenPower E85 bioetanol alapú üzemanyag, amely kb 85 % bioetanolt tartalmaz, a fennmaradó rész zöme normál motorbenzin, ill. erre a célra fejlesztett adalék. A hazai kukoricából előállított alternatív üzemanyag gyártása teljes mértékben megfelel az Európai Unió egyik legfontosabb környezetvédelmi programjának, amelynek a célja a fosszilis eredetű üzemanyag-felhasználás részarányának csökkentése a gépjárműforgalomban. Bioüzemanyagról lévén szó az E85 egyik legnagyobb előnye a benzinnel szemben, hogy használatával radikálisan csökkenthető a globális széndioxid-kibocsátás és a levegőszennyezés, valamint az ország energiafüggősége. Az E85 üzemanyag használata a kisebb környezeti terhelés mellett jelentős teljesítménynövekedést eredményez a gépjárművekben, hiszen az oktánszáma 105, amely felülmúlja a jelenleg forgalomban lévő prémium kategóriájú motorbenzinekét.
A GreenPower E85 a magyarországi közutak mentén jelenleg már mintegy 325 töltőállomáson tankolható, amelyből kb. 160 AGIP kúttal képviselteti magát a teljes ENI hálózat. A termék népszerűsége töretlen és egyre nagyobb teret hódit az üzemanyagpiacon, hiszen a környezettudatosság mellett a gépjármű tulajdonosok üzemanyag számlája is csökken a GreenPower E85 használata során.
"

Bevallom sokkal jobban örülök, hogy Talmácsit nem a MOL hanem a Hungrana szponzorálja. Talán így még jobban bekerül a köztudatba az alkohol, mint üzemanyag.

4 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IQLight 2010.09.15. 15:19:17

"...és még spórolhatunk is vele, hiszen jelentősen olcsóbb litere, mint a 95-ösnek"

Még meddig megy ez a vetítés? Ahelyett, hogy olyan szintre csökkentenék az árát, hogy az tényleg megérje...

Szsrobert 2010.09.15. 20:37:33

247Ft már nálunk literje. Nesze neked 198Ft-os régi szép idők. A fizetésem nem emelkedett... :-(

Égő Ákos · http://etanolblog.hu 2010.09.15. 22:46:37

Engem is felháborít a 250 Ft körüli ár. Kicsit mostanában úgy érzem magam mint abban a népmesében amikor a királynak hoznak is valamit meg nem is. Létezik egy alapvetően jó dolog de az ára meggátolja az elterjedését.
Tényleg örülök, hogy a Talmácsi képbe került, de aki a takarékosság miatt számológépet ragad hamar lemond róla.

SOR6 2010.09.19. 02:33:52

Nekem irtó nagy mákom van, a tőlem nem messze lévő Total és Avia kúton is 220Ft literje az E85-nek- :-))
süti beállítások módosítása