HTML

E85 - bioetanol mindenkinek

Hagyományos benzines autók etanolos használata. Az E85 és felhasználásának lehetőségei, tuning, átalakítások, tények és tapasztalatok.

ÜZEMANYAG

ÜZEMANYAG KERESŐ
Szolgáltatásokat is  
           


Totalcar

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat

Ha kérdésed, vagy észrevételed van írj bátan!

Suzuki Bandit motorkerékpár E85-tel

2010.09.10. 10:01 :: Égő Ákos

Az E85 bioetanol nem csak autóban használható. Magam is kipróbáltam kapagépben, illetve teszteltük motorkerékpárban is. A régebbi karburátoros motorok tiszta E85-re való alakítása átfúvókázással történhet (pl.: Simson Schwalbe E85-tel az Alkoholos ETZ vagy akár Pannonia E85-tel stb.). Nagyobb teljesítményű motor esetében az átfúvókázott Yamaha Fazer-t tudnám kiemelni. Elektronikus átalakítással egy BMW GS üzemel  több mint két éve. A nyáron kipróbáltuk egy Moto Guzzi-ba. Sajnos ott kevés volt az idő a behangoláshoz, és bár igen lelkes volt a tulajdonos, van esély hogy nem lesz tökéletes. A Guzzi nem lambda szabályzású így gondoltam, hogy a beállítás hosszadalmasabb lesz a történetnek még nincs vége, adós vagyok a beszámolóval.



Bár a motorkerékpárok vezérlése közel azonos az autóéval, mégis egyes típusok között óriási különbség lehet. Például van hogy két injektor táplál egy hengert és az ideális fordulatszám jóval az autók maximális fordulata fölött van. 10-11 000 fordulat nem számít különlegesnek egy utcai motornál. A saját Ducati Monster-ünkben például gyárilag Fiat Punto elektronika dolgozik ez a motor kis fordulatú nyomatékos gép gyakorlatilag semmi extra nincs a vezérlésében, egyszerű az elektronika, hagyományos az injektor.

Most a tesztmotor.hu keresett meg egy Suzuki Bandit-tal. A motor ideális, modern jó állapotú gép. Első körben megmértem, a tipikus injektor ellenállás mérés után az injektorok hozama érdekelt. A mérések azt mutatták nincs akadály az átalakítás előtt. Nagyon érdekelt hogy alakul a teljesítmény változás az E85-ös motorkerékpár esetén. Kértem hogy mérjék meg fékpadon előtte és utána is. Az eredmény hozta a várt értékeket.

A Suzuki Bandit átalakítása az alábbi linkre kattintva olvasható a tesztmotor.hu oldalon:
E85 Tuning - Bioetanol a Bandikába!

1 komment

Címkék: e85 suzuki bandita tesztmotor.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IQLight 2010.09.10. 14:00:35

Édesjóistenem, tesztmotorponthu! 14 megás weboldal??? Ki volt az a fakezű, aki elkövette?
süti beállítások módosítása