HTML

E85 - bioetanol mindenkinek

Hagyományos benzines autók etanolos használata. Az E85 és felhasználásának lehetőségei, tuning, átalakítások, tények és tapasztalatok.

ÜZEMANYAG

ÜZEMANYAG KERESŐ
Szolgáltatásokat is  
           


Totalcar

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat

Ha kérdésed, vagy észrevételed van írj bátan!

Injektortuning

2008.04.07. 09:08 :: Égő Ákos

A 900aero.com oldalról indultam. Ott elég jól leírták, milyen egyszerű és többnyire gyári Saab alkatrészekkel tuningolhatjuk az autónkat. Nekem az etanol miatt járt az agyam, az E85 miatt szerettem volna nagyobb injektorfejeket. Az ideális választás a Bosch 0 280 150 431 injektor, a Saab 2.3L Turbo motorokat szerelték ilyennel. 395 cm3-t szállít másodpercenként az én gyári befecskendezőm (Bosch  0 280 150 761) 238-a helyett.

Természetesen a nagyobb injektorhoz több üzemanyag szükségeltetik, vagyis emelni kell az üzemanyag nyomását. Ezt megtehetjük a gyári nyomásszabályozó nagyobbra cseréjével. A turbó motorokhoz való szabályzó alapnyomása  2,5 bar, ezt emelhetjük az aero nyomásszabályozójával 2,8 barra. Szereztem egy olyat is, de a kísérletezgetések miatt inkább egy állítható nyomásszabályzóra vágytam.

Kicsit kutattam a neten, és az e-bay-ről próbáltam egy viszonylag jó minőségű, olajos csillapítású, mutatós műszeres nyomásszabályzót választanom. Kb. 20e Ft-ba került, mire megérkezett az Egyesült Államokból. Saab specifikus szabályzóra ne számítsunk, én azt hiszem, egy Suprához valót rendeltem. Az alap mindegyiknél ugyanaz, csupán a fittingek modellspecifikusak. Ahogy számítottam, nem volt jó a csatlakozója, nem tudtam összehozni a gyári rendszerrel. Egy közbetétet kellett gyártanom.

Érden van egy profi gépműhely, és egy nagyon kedves mester, aki egy nap alatt 1000 forintért elkészítette az alkatrészt. Akkor sem volt ideges, amikor az első körben rossz csatlakozóméretet adtam meg, másnapra már kész volt a tökéletes, két oldalán menetes közdarab. Az alkatrészekkel a kezemben alig két óra alatt kicseréltem a nyomásszabályzót. Csupán az új eszköz pozicionálásával kellett egy kicsit vacakolni, hogy beférjen a motorháztető alá.

Másnap egy hatos imbuszkulccsal és egy tizenhetes villással tesztútra indultam. Ez a két szerszám kell a nyomás állításhoz. Próbálgattam, de 2,5 bár fölé nem nagyon lehetett tekerni, mert a CheckEngine lámpa azonnal világítani kezdett. Így a nyomásszabályozó cseréjének gyakorlatilag nem volt értelme. A plusz 0,2-3 bar menet közben nem volt érezhető, csupán látványos elem lett a motorháztető alatt. Ha igazán az értelmét keresném, akkor azt mondhatom, hogy legalább látom a nyomásértéket. A csoda elmaradt, a gyári injektorfej ennyit tud, nagyobb kell az előrelépéshez.

Használtam pár hónapig, mire a szerelőm, Popovics Laci kiguberált négy piros 2,3-as injektort.

Az injektorokkal először Besze Sanyihoz mentem, az injektorszervizbe. Másnapra bevizsgálta és megmérte. Azt mondta, tökéletes, mind mehet a kocsiba.


Sanyi az injektorok tisztításásnak folyamatát olyan részletességgel megírta, hogy nekem nem érdemes belekezdeni. Érdemes elolvasni amit az üzemanyag rendszerről ír mert az én írásomhoz kapcsolódó alapfogalmakat is tárgyalja.

"A szakszerű vizsgálat módja itt látható: a beépített, üzemszerűen működő állapottal teljesen egyező körülményeket kell biztosítani, a befecskendező szelepet szakaszosan működtetni. Természetesen ilyenkor az egy perces szállítás meghatározásához a valóban nyitott állapot időalapját kell számítani, a "kitöltési tényező" figyelembevételével.
A részben eldugult befecskendező szelep a motor teljesítményvesztését, egyenetlen motorjárást, a benzinben szegény keverék miatt helyi túlmelegedést, kopogásos égést okozhat. "

>> tovább



Lehúzogattam a csatlakozókat, elvágtam a kábelközeget szorító szalagokat, lehúzkodtam az injektorfejek biztosító gyűrűit, ami a közösítő csőhöz rögzíti őket, majd a csövet tartó két csavart kicsavartam, leoldottam a nyomásszabályozót, és máris cserélhető lett az injektor. Az egész nem tartott egy fél óráig. Visszafelé vakmerően mindent rekonstruáltam, bíztam benne, hogy minden rendben lesz.

Amikor minden a helyén volt, indítottam. Rövid köhécselés után a rendszer felállt. Az alapjárat talán egy kicsit magasabb lett. Csavartam egyet a nyomásszabályzón, és az injektorhoz ajánlott 3 bart állítottam be. Az első méterek után egy pillanatra felvillant a CheckEngine, utána soha többet. Megvártam, amíg bemelegszik, majd próbálgatni kezdtem. Határozottan dinamikusabb lett. Jobban reagál, nagyon élvezetesen indul meg automatasága ellenére. Természetesen tiszta E85-tel próbáltam, és végül is elértem célom. Szeretném a maximális teljesítményt kihozni az etanolból, racionális kereteken belül. Ez az átalakítás - ebben biztos vagyok - nem a gazdaságosság irányába mutat, de ez ügyben még méréseket kell végeznem.

Ami fontos dolog és eddig elfelejtettem említeni, hogy a nagyobb injektor, a magasabb nyomás a HunFlex hosszabb befecskendezési idejével együtt működik. Elektronika nélkül nem biztos, hogy a megfelelő hatást érjük el. Persze ezt a konstellációt simán benzines tuningra is használhatjuk. Jelen esetben még kérdéses, mit fog szólni az autóm a tiszta benzinhez. Ezt még ki kell próbálnom.

14 komment

Címkék: etanol injektor e85 saab 900 hunflex nyomásszabályozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.04.07. 17:14:21

A turbónyomáson nem akarsz emelni egy MBC-vel esetleg?

Walaki · http://www.drifter.hu 2008.04.07. 19:54:15

Akkor ahhoz megint kevés lesz az injektor...

NitroX5 2008.04.08. 13:49:19

Üdv Ákos!

Sztem mindenképpen emelkednie kéne a benzinnyomásnak, ha jól szerelted be (az injektoroknak itt nincs semmi közük a nyomáshoz). Tuti a bekötés, vagy csak a pumpa bírna ennyit?? A Lucas-os nyomás 3Bar, ami alapjáraton(vákum mellett) 2.5 -2.7 Bar. Alapjáraton lehúzott vákumcsővel állítottad a nyomásszabályzót??
Most, hogy mindent beleraktál sztem túl dúsan fog járni. Eleve a 431-es injektor 3 baron +40% többletet ad... + Hunflex háát. Rengeteg. Elektronika vagy az injektor+nyomás változtatás elég.
Én nagyobb légtömegmérőt használok, ha visszaállok benzinre, így nem kell visszacserélnem az injektorokat/és 2 bar alá csökkenteni a nyomást. Szintén svéd 2.3 turbo autón kísérletezem :D Hajrá.

Tóth Ágas 2008.04.08. 22:30:50

szép a megmunkálás!

Égő Ákos · http://etanolblog.hu 2008.04.08. 23:13:23

Nem lehúzott vákumcsővel állítottam. Úgy kellett volna?

Próbáltam kikapcsolni a hunflexet nem volt jó nélküle. De még kisérletezem. Főleg ha jön bele a másik elektronika, akkor párhuzamosan tudom tesztelni melyik a jobb, sőt a BioEtunon az injektor nyitását is tudom programozni.
Felrakom műszerre, sőt viszem majd padra is.

Ma járkáltam vele egy kicsit többet, jól ment. :)

NitroX5 2008.04.09. 08:31:37

Próbáld ki: állítsd a nyomást alapjáraton 3barra, úgy, hogy húzd le a vákumcsövet a szabályzóról(de fogd be valamivel, ne szívja a levegőt addig). Ezután Hunflex kikapcs. Akksi saru lehúz 10 percre, hogy reseteljen az ECU. Ezután tanulni fog pár óráig/

NitroX5 2008.04.09. 08:37:18

Folyt.. Mindenképpen kell egy reset egyes "hardware" cserék után.
Az etanol kisebb égési energiája miatt 30% többlet kell. Egy injektorcsere teljesen kiváló, jó kell hogy menjen tőle. Csak kimaradt a rátanulás/hangolás.

Égő Ákos · http://etanolblog.hu 2008.04.09. 10:13:43

OK! Kipróbálom. ELvileg valóban jónak kéne lenni HunFlex nélkül is. A K-jetroniknál is a fej cseréje lehet csak a megoldás.

Van egy lamda monitor a kocsiban az 0.8 körüli értéket mutat most is, ami tuning szempontjábol ideális.

NitroX5 2008.04.09. 10:40:46

Szélessávú lambdaszondára van kötve, vagy csak a sima gyárira? Mert ha az csak egy Narrowband szonda+ monitor akkor sz@rt sem ér. Nehogy az alapján állapítsd meg az AFR arányt.

Égő Ákos · http://etanolblog.hu 2008.04.09. 11:00:41

Ez csak egy játék, nem hiteles műszer, a gyárira szondára van kötve. Eszembe sem jutna ehhez állítani bármit is. :)

saab900.hu/content/gallery/injektortuning/normal/injektortuning_018.jpg

Égő Ákos · http://etanolblog.hu 2008.04.14. 18:33:50

NitroX5 a te autódról nem írsz valamit?
Nagyon kéne :)

Ryan Emge · http://www.saabhistory.com 2008.05.26. 04:54:03


Egos,

How is the E-85 working? I am still redoing my engine.

NitroX5 2008.06.03. 10:14:36

Most egyelőre 15 literrel járok városban E85-tel, de 250 lóerős a gép! Ha a gyújtáson tudnék többet állítani, akkor jobb lenne az eredményem is és véglegesülne a projekt...na utánna összefoglalok mindent és leírom. De ha addig is kellene velemi infó, elküldöm, leírom szívesen.

Égő Ákos · http://etanolblog.hu 2008.06.03. 10:22:52

NitroX5!
Persze, minden érdekel. Szerintem neked is jó lenne az előgyűjtás vezérlő. Én most raktam be a Saab-ba, pár perces meló kapcsolható, programozható a gyújtástáblázat. Amint lesz időm publikálom a részleteket.
süti beállítások módosítása